Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Antičke političke taktike se oslanjale na korupciju i pokroviteljstvo - ukazuju dokazi na zidovima jedne kuće u Pompeji

Arheolozi misle da su u jednoj kući u Regiji IX na arheološkom lokalitetu Pompeja otkrili najstariji dokaz o "razmeni glasova". Evo o čemu je reč.

 Istraživanja u Pompeji_315866210.jpg Izvor: Shutterstock

Digitalni naučni časopis Arheološkog parka Pompeja po imenu E-Journal degli Scavi di Pompeya je objavio da su arheolozi prilikom iskopavanja Regije IX ovog drevnog rimskog grada otkrili jednu iznenađujuću tajnu: unutar jedne od otkopanih kuća - odmah pored porodičnog oltara - stajalo je nekoliko natpisa koji pominju izvesnog Aulus Rustius Verusa, koji se kandidovao za mesto edila.

Najveće iznenađenje jeste činjenica da su ovakvi natpisi u Pompeji uglavnom otkrivani na spoljašnjim zidovima zgrada, koji su bili okrenuti ka ulici, a ne kao u ovom slučaju, unutar kuće. Prema mišljenju istraživača, ova činjenica "mogla bi se objasniti praksom organizovanja događaja i večera u domovima kandidata i njihovih prijatelja u cilju promocije izborne kampanje".

Otkriće inicijala kandidata ARV, na kamenu za mlin otkrivenom u hodniku kuće - koja je bila u izgradnji u vreme erupcije Vezuva 79. godine - potkrepljuje ovu tezu.

Kuća pristalice Aulusa?

U stvari, Aulus Rustius Verus nije nepoznat arheolozima. Njagovo ime je poznato zahvaljujući drugim natpisima ranije otkrivenim u Pompeji. Ali ko je bio vlasnik kuće u kojoj su se nalazili natpisi? Istraživači veruju da je u pitanju bio pristalica Aulusa Rustiusa, a da su natpisi u kući u stvari prvi dokumentovani slučaj takozvanog "glasa za razmenu", odnosno obećanja da će se od kandidata dobiti usluga u zamenu za glas ukoliko pobedi na izvorima, nešto što je u to vreme bilo prilično ustaljen običaj.

"Ovim bi se moglo objasniti i zašto se inicijali kandidata pojavljuju na kamenu za mlin, naslonjenom na atrijum kuće, gde su se u vreme erupcije izvodili radovi renoviranja. Aulus Rustius je verovatno direktno finansirao ove radove u zamenu za podršku", rekla je Marija Кjara Skapatičo, profesorka latinskog jezika na Univerzitetu Federiko II u Napulju i jedna od autora studije.

S druge strane, na zidanom oltaru ukrašenom štukaturama unutar iste kuće, pronađeni su ostaci poslednjeg prinosa koji se verovatno dogodio neposredno pre razorne erupcije. Studije su omogućile da se identifikuju prilozi koji su korišćeni u ovoj ponudi, kao i da se prepoznaju različite faze rituala.

Prema analizi, prinos se sastojao uglavnom od smokava i urmi, koje su spaljene ispred oltara. Za izvršenje kremacije korišćene su koštice maslina i šišarke sa pinjolima. Na kraju je celo jaje postavljeno na oltar i pokriveno pločicom. Arheolozi su takođe identifikovali neke ostatke ranijih ponuda koje su uključivale grožđe, ribu i meso. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka