Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neočekivani nalaz iskopan među antičkim ruševinama: Kakvu šminku su koristile stare Rimljanke pre 2.000 godina?

Iskopavanja u "drugom Efesu" rezultirala su otkrićem iznenađujućeg nalaza.

 Arazanoi_2178888607.jpg Izvor: Shutterstock

Antički grad Aizanoi u modernoj Turskoj, poznat je i kao "drugi Efes". Razlog za ovo je izuzetno dobro očuvan Zevsov hram, amfiteatar za 20.000 gledalaca, hipodrom za 13.500 gledalaca, kupatila, ulice, nekoliko mostova i najstarija zgrada berze. Tokom rimskog perioda, ovde je prema nekim proračunima živelo između 80.000 i 100.000 ljudi, što ga je činilo pravom metropolom.

Tamo gde je živeo veliki broj ljudi, morala je da postoji i razgranata trgovina i proizvodi koji su se smatrali "poslednjom modom". Arheolozi su sada u jednom delu lokaliteta otkrili ostatke kozmetičkih proizvoda poput šminke koja je služila za ulepšavanje žena starog Rima pre dva milenijuma. 

Istraživanje pijace

Vođa iskopavanja Gokan Koskun sa Univerziteta Dumulpinar je otkrio da je njegov tim na lokalitetu, istraživao deo u kome su se nalazile prodavnice i na taj način otkrio komercijalnu i društvenu strukturu grada: "Utvrdili smo da je deo koji smo u potpunosti iskopali bila prodavnica u kojoj se prodaju kozmetički proizvodi poput parfema, nakita i šminke. Prilikom iskopavanja ovde smo naišli na veliki broj bočica parfema. Pored njih, tu se našao i nakit, razne perle koje pripadaju proizvodima kao što su ukosnice i ogrlice koje koriste žene."

Najinteresantnije otkriće su ipak bile brojne školjke ostriga u kojima u nalaženi pigmenti crvene i ružičaste u 10 različitih nijansi. Dokaz o upotrebi šminke: "Jedan od iznenađujućih nalaza bio je nalaz pigmenata za šminku slični rumenilima i senkama koje se danas koriste. Naravno, nisu svi u baš očuvanom stanju."

Sledeći korak je analiza ovih pigmenata kako bi se utvrdilo poreklo sastojaka od kojih se pravila antčka šminka. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:49
Sining: Drevni grad na visoravni i transportno čvorište u zapadnoj Kini
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka