Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Planina Rudnik krije tajne iz različitih epoha - i ove godine otkrivene nove zanimljivosti trgovačkog i rudarskog centra

Još jedna sezona arheoloških istraživanja na planini Rudnik je pri kraju. Ovo su najnovija otkrića.

 planina-rudnik_727551634 Izvor: Shutterstock

Već petnaest godina arheolozi na Rudniku otkrivaju nalaze kojima upotpunjuju sliku planine kroz epohe. Terenski dnevnici sve su bogatiji.

"Sve se više popunjava ova arheološka karta Rudnika evo sad ove godine i nalazištima iz antičkog perioda i nalazištima iz perioda turske dominacije na Rudniku, a ono što je dosada nama poznato to su nalazišta iz srednjevekovnog perioda", rekao je Mirko Vranić, arheolog.

Ove godine posebno su zanimljiva otkrića ostataka utvrđenog punkta za sabiranje rude, i većeg naselja iz drugog, trećeg i četvrtog veka.

"To je onaj Rim koji nam do sada nije bio ovde poznat i to nije onaj Rim koji je bleštav onako kako poznajemo kroz rimske vile, palate. Rudarski život je i u to doba ovde bio težak ali značajan", rekao je dr Dejan Radičević, docent na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Naredna istraživanja na lokalitetu Gradovi, gde je po predanju bila bogomolja latinskih Sasa, veruju arheolozi, potvrdiće postojanje starijeg srednjovekovnog naselja na čijim ostacima se gradilo u doba turskog osvajanja Rudnika.

"U jednom iskopu smo otkrili tragove većeg objekta po svoj prilici kupatila iz turskog doba i nažalost dalje nismo mogli. Druga sonda koja je bila probna sotigrafska ipak pokazala doduše sporadično postojanje pokretnih nalaza koji nesumnjivo potiču iz srednjevekovnog perioda", istakao je dr Dejan Radičević, docent na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Arheološka istraživanja na planini kod Gornjeg Milanovca sve više upotpunjuju mozaik života na Rudniku i njegovu ulogu važnog trgovačkog i rudarskog centra u srednjem veku.

Izvor: RTS

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:42
ISTORIČAR SAŠA ADAMOVIĆ: Srbija nema razlog da se STIDI pred Evropom! Srednji vek je SVETLI period naše kulture (KURIR TELEVIZIJA)
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka