Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je izgledao važan vizantijski centar Justiniana Prima? Blizu Lebana njegovi ostaci i danas svedoče o slavi

Tokom 6. veka na brdovitom Balkanu osnovan je grad čiji ostaci danas se smatraju važnim za izučavanje ranovizantijskog perioda.

 Caričin grad_192575879.jpg Izvor: Shutterstock

Samo nekoliko kilometara od Lebana, uokviren Svinjaričkom i Caričinskom rečicom, leži Caričin grad ili Justiniana Prima. Prvi naziv potiče od legende da je u gradu bez vode vladala nepoznata carica, dok drugi otkriva njegovu pravu istoriju - antički lokalitet iz 6. veka koji svojim velelepnim i brojnim ostacima i danas svedoči o ranovizantijskom nasleđu u Srbiji. 

Arheološka istraživanja na ovom lokalitetu - sa prekidima - traju od početka 20. veka. Razlog za to je jednostavan, Justiniana Prima je kako će već prvi istraživači otkriti nekada bila važan kako crkveni, tako i administrativni i vojni centar. Pored toga, on je bio opasan bedemima koji su ga čuvali od osvajača, i to ne samo spoljnim, već i onim unutrašnjim - koji deli grad na Gornji, Srednji i Donji. 

Kako je arhitektura tog doba nalagala za sve bitnije centre na najuzvišenije delu je sagrađen Akropolj, na njemu je bilo smešteno sedište crkve - kompleks episkopske palate sa podnim grejanjem i velika katedralna crkva koja se smatra jednim od najmonumentalnijih dela vizantijske arhitekture na Balkanu.

Gradski život se odvijao u delovima grada izvan sedišta crkve, na ulicama od pravougaonih krečnjačkih ploča, koje su bile pokvirene tremovima sa stubovima. U blizini kružnog trga, otkrivena je i trobrodna bazilika sa kriptom sa fragmentima velelepnog podnog mozaika i fresaka. Ali to nisu bile jedine religiozne građevine kako će pokazati sezone i sezone istraživanja, čak i izvan gradskih zidina je otkriveno nekoliko, a georadarom tokom 2015. još četiri crkve. Sve one su datovane u ranovizantijski period. 

Sve navedeno i još mnogo drugih nalaza sa lokaliteta navelo je još prve istraživače da veruju kako su ostaci ovog grada u stvari Justiniana Prima, sedište arhiepiskopa severnog Ilirika. Grada koji je prema predanju podigao car Justinijan I u znak zahvalnosti kraju iz kog je i potekao. 

Kako je nekada izgledao ovaj velelepni grad, možete pogledati u rekonstrukciji ispod:

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:59
INTEGRALNI RAZVOJ LEBANE
Izvor: Vlada Republike Srbije
Izvor: Vlada Republike Srbije

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka