Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

180 skočnih zglobova životinja, ogledala i mačevi: Arheolozi otkrivaju zašto su ovi prilozi položeni u grob devojčice

Devojčica je bila okružena skočnim zglobovima životinja i bronzanim diskom sa neobičnim urezom, kakav u drugim grobnicama iskopanim u stepama još nije otkriven.

 Skelet zakopan u zemlju Izvor: Shutterstock

Daleko na istoku Kazahstana, nalazi se lokalitet po imenu Ainabulak. Otkako su na njemu započeta iskopavanja 2017. godine, otkriveno je više od 100 humki iz bronzanog doba. U jednoj od njih je početkom avgusta otkrivena i sahrana devojke okružene brojnim grobnim prilozima, koji su privukli pažnju kako arheologa na ovom lokalitetu, tako i šire javnosti. 

Identitet devojke je nepoznat

Ali ono što su naučnici uspeli da otkriju analizirajući njen skelet i grobni inventar, jeste da je ova 15-godišnjakinja najverovatnije bila istaknut član svoje zajednice - koja je naseljavala centralne delove Azije između 3200. i 1000. godine p.n.e.. 

"Bila je sahranjena na levoj strani, savijena", rekao je arheolog Rinat Žumatajev sa Odeljenja za arheologiju, etnologiju i muzeologiju Kazahstanskog nacionalnog univerziteta Al-Farabi u Kazahstanu. "U oba uha je imala male žičane minđuše i perle oko vrata."

Ipak, ono što je najinteresantnije u vezi sa sahranom ove devojčice jeste činjenica da je pored nje bilo položeno 180 skočnih zglobova životinja, najverovatnije se radilo o ovcama ili govedima, kako i tri lopatice krava, nekoliko rukohvata mačeva, ogledala, keramike i jedan bronzani disk sa urezom žabe kakav ranije nije otkriven u Kazahstanu. 

"Slika žabe je imala različita značenja među mnogim narodima još od antike", rekao je Žumatajev. "Povezana je sa porodiljama i kultom vode… ali ovaj nalaz zahteva više proučavanja kako bi se utvrdilo pravo značenje."

Istraživači ističu da je sam broj životinjskih kostiju takođe nešto sa čim se do sada nisu susreli prilikom iskopavanja grobnica u stepi. Iako sahrane životinja nisu retkost, ovolika količina je prema njihovom mišljenju ekstravagantna, zbog čega su se zapitali zašto su se tu našle. Pretpostavka je da ima neke veze sa kultni praksama ili sa "simbolom blagostanja" koji je imao za cilj da pokojnici obezbedi uspešan prelazak u zagrobni život. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

04:38
Rimska grobnica nađena u selu Kastrat kod Kuršumlije
Izvor: KURIR TELEVIZIJA.
Izvor: KURIR TELEVIZIJA.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka