Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je izgledala dečja cipela u praistoriji? U rudniku soli iz gvozdenog doba otkriveni nalazi izuzetne očuvanosti

Pored dečje cipele za koju naučnici tvrde da odgovara broju 30, otkriveni su i drugi predmeti, ali i izmet.

 Muzej rudarstva u Bohumu_1190863573.jpg Izvor: Shutterstock / Nina Alizada

Rudnik soli Dirnberg u Austriji predstavlja jedno od bitnih mesta kada je praistorijsko iskopavanje sirovina u pitanju. Glavni fokus tima kojim rukovodi profesor dr Tomas Stolner u sklopu projekta Instituta za arheološke nauke Univerziteta Rur u Bohumu predstavlja istraživanje istorije vađenja, obrade, ali i korišćenja resursa u ovoj oblasti u različitim vremenskim periodima. 

Otkriće dečijih cipela

Nedavno, njegov tim je istraživao jedan od mnogih tunela koji pripadaju podzemnoj razgranatoj mreži rudnika dugoj 1,2 km i otkrio dečje cipele izvanredne očuvanosti, ostatke tekstila, ali i izmeta, što kako arheolozi tvrde pruža "izuzetno redak uvid" u život rudara gvozdenog doba.

Analizama je utvrđeno da dečja cipela odgovara modernoj veličini br. 30, ali i da je tako dobro očuvana jer se nalazila u rudniku soli. Naime, so ima sposobnost da "skuplja" vlagu iz vazduha i na taj način dobro konzervira organske materijale - u kontaktu sa kožom ona je efikasno dehidrira. Naučnici napominju da ovo nije prvi put da je u rudniku soli u Dirnbergu nađena obuća starija od dva milenijuma, kao i da su sve one iz prethodno navedenih razloga izuzetno dobro očuvena. 

Pored cipele deteta, otkriveno je i "krzno koje je služilo kao kapuljača i pertla od lana". U njihovoj neposrednoj blizini su otkriveni i predmeti koji nisu služili za odevanje, poput artefakta u obliku lopte napravljenog od drveta. Naučnici ističu da ovakvi predmeti možda ne daju konkretne odgovore na pitanja o proizvodnji i iskopavanju soli, ali da im pruža dragocene informacije o svakodnevnom životu i modi drevnih ljudi. 

Iskopavanja u rudniku se nastavljaju, a naučnici se nadaju da će on u jednom trenutku biti otvroren i za javnost. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

04:41
Sve što je vezano za rudarstvo podleže javnim raspravama
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka