Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neandertalci možda ipak nisu sahranjivali svoje mrtve sa cvećem? Nova studija daje drugačije viđenje pitanja polena

Otkako je došlo do njenog otkrića, naučnici ne prestaju da ispituju da li je ovaj neandertalac bio namerno sahranjen sa cvećem ili ne.

 Sahrana neandertalca_1317601484.jpg Izvor: Shutterstock / ilustracija

Kada je u pećini Šanidar u Iraku, 1960. godine, otkriven skelet neandertalca položen u zgrčeni položaj i prekriven polenom cveća, pokrenuta je žustra debata o tome kako su naši rođaci sahranjivali svoje mrtve. Pored toga što je nalaz ukazivao da su neandertalci empatična bića, ovo je govorilo i da su imali složene pogrebne rituale ili barem složenije nego što se mislilo.

Međutim, sada se dovodi u pitanje ovaj nalaz. 

Sasvim drugačija teorija

Još uvek se veruje da su neandertalci bili sposobni za komplikovane pogrebne rituale, ali nedavna iskopavanja mesta na kom je prvobitno otkriven skelet Šandir 4, ukazuju da je sahrana sa cvećem bila možda nešto drugo. Naime, u neposrednoj blizini skeleta otkrivena su još dva iz različitih vremenskih intervala, ispod jednog je čak otkriveno i prisustvo podzemnih voda, zbog čega su naučnici posumnjali da je možda došlo do neke "kontaminacije" zemljišta prilikom korišćenja pećine.  

"Ono što postaje veoma jasno jeste da su najmanje tri puta neandertalci dolazili i kampovali na sedimentima pored jaruge i stavljali telo u njega", rekao je profesor Kris Hant sa Univerziteta Džon Murs u Liverpulu.

Zato su rešili ponovo da analiziraju i polen koji je otkriven 1960. godine. Rezultati su otkrili da je u pitanju bilo više biljaka, a ono što je izuzetno važno jeste da one cvetaju u različitim delovima godine - što je još jedna činjenica koja govori protiv hipoteze sahranjivanja sa cvećem. Umesto toga, naučnici su ponudili objašnjenje da je polen na skeletu nađen jer se u blizini nalazilo pčelinje gnezdo, čije tragove su otkrili.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:12
Pčela
Izvor: pixabay.com
Izvor: pixabay.com

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka