Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Loptica od kosti, keramika i nekoliko pečata: Arheolozi iskopali još jednog 'Sveštenika Pakopampa' - starog 3.000 godina

Religijski centar smešten na Andima, hiljadama godina je krio grobnice sveštenika sa neobičnim nalazima čije tajne arheolozi sada otkrivaju.

 Arheolozi iskopavaju skelet Izvor: AFP PHOTO / PERUVIAN MINISTRY OF CULTURE / Profimedia

Arheološki lokalitet Pakopampa, nalazi se u oblasti Čota u severnom delu Perua. Nazvan je po kulturi koja se pojavila u toj oblasti između 1200. i 500. godine p.n.e., ili bolje rečeno pre Inka. Međunarodni tim arheologa je sada tu otkrio grobnicu staru oko 3.000 godina, u kojoj je sahranjeno telo sveštenika sa brojnim ceremonijalnim predmetima za koje se verovalo da će mu biti potrebni i u zagrobnom životu. 

Smešten na nadmorskoj visini od oko 2.500 m, lokalitet je nekada predstavljao religijski centar sa minimum devet monumntalnih građevina od kamena. Novootkrivena grobnica sveštenika nije jedina, a smatra se da će u budućnosti ovde biti iskopano još verskih ličnosti. Ono što je interesantno jeste i činjenica da su među sveštenicima zastupljena oba pola i svi su sahranjeni sa bogatim grobnim prilozima. 

Netaknuta kružna grobnica

Telo je bilo položeno u plitku jamu, kružne osnove sa prečnikom od oko 3 m, a preko pokojnika i priloga se nalazilo oko 6 slojeva pepela i zemlje. Što se samog položaja sveštenika tiče, njegova glava je bila okrenuta ka jugu i to liicem nadole, dok su mu noge bile ukrštene i okrenute ka severu. Arheolozi tvrde da je danas nemoguće znati zašto je izabran baš ova položaj i kakvo je značenje za pripadnike spomenute kulture imao. 

Oko njega su iskopane keramičke zdele, izrezbarena loptica od kosti i nekoliko pečata. Jedan je u obliku glave jaguara, dok frugi ima antropomorfnu formu i najverovatnije su služili da se predstave "oslikavaju" na telo sveštenika, kako bi se istakao njegov status. 

"Nalaz je izuzetno važan jer je on jedan od prvih sveštenika koji je počeo da kontroliše hramove u severnim Andima", kaže arheolog i vođa ekspedicije Judžo Seki. On i njegove kolege veruju da je kult ili sekta koja je izgradila ovaj verski kompleks delovala duži vremenski period, s druge strane, oni su tokom vekova uspeli da razviju bogatu ritualnu praksu i načine sahranjivanja verskih vođa sa brojnim prilozima koji bi im bili od pomoći i u zagrobnom životu. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

51:22
LIČNO - Miomir Korać
Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka