Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriveno novo gotsko groblje - pokojnici su bili sahranjeni u urnama sa srebrnim nakitom ukrašenim zmijama

Goti su pleme poreklom iz Skandinavije, koje je u jednom tenutku nastanilo i delove današnje Poljske. Arheolozi su upravo otkrili još jedan trag o tome.

 Reka Vda Izvor: Shutterstock

Istočnogermansko pleme Gota koje je tokom 4. veka živelo na području Poljske je iza sebe ostavilo brojne tragove, a jedan od njih su arheolozi sada iskopali i detaljno istražili. U pitanju je groblje prepuno priloga, koji danas pričaju priču o narodu burne istorije s prelaza iz starog u srednji vek. Ali koji su i pored početne dominacije u Italiji, odnosno Iberiji, doživeli svoj krah početkom 8. veka i nestali sa istorijske pozornice.

Interesantno je da je do otkrića došlo slučjano i to kada je zaljubjenik u arheologiju Olaf Popkivic šetao parkom duž obale reke Vda. On je u jednom trenutku na tlu ispred sebe ugledao dve srebrne ogrlice, isto toliko srebrnih fibula i perle koje su najverovatnije pripadale nekoj ogrlici. O svom otkriću odmah je obavestio nadležne. 

"Za tri nedelje uspeli smo da istražimo preko 250 kvadratnih metara groblja i otkrijemo 50 gotskih grobova", izjavili su nadležni na društvenim medijima.

Vešti kovači

Prethodnih godina je u ovom regionu otkriveno više od 2.000 sahrana, što je naučnicima pomoglo da steknu neku sliku o životu i običajima Gota. Novootkrivene su donele još uzbudljivih nalaza, a većina je činila pokojnike sahranjene u urnama unutar jama. Pored njih je otkriven i veliki broj ulomaka grnčarije, još nakita - ukrašenog motivima zmija - ali i ćilibarske perle. 

Naučnici tvrde da se na osnovu nalaza može zaključiti kako su Goti iz 4. veka, koji su živeli na ovim prostorima, bili talentovani kovači. Kao dokaz u prilog ovoj tezi navode i primer iz 2019. godine, kada je na gotskom groblju u Veklici - takođe severna Poljska - otkriveno na stotine srebrnih ukrasa visokog kvaliteta.

Kako ovakvi i slični nalazi na obali Vde ne bi bili upropašćeni, arheolozi su preduzeli hitna iskopavanja, te se nadaju novim izvanrednim nalazima.  

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka