Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blizu Armagedona otkriven rimski logor - a u njemu amfiteatar za obuku sa krvavo crvenim zidovima

Ne smao da je imao amfiteatar jedinstven za ovaj region, logor u Tel Megidu je imao i hram u kom su otkriveni zanimljivi artefakti koji upućuju na religiozne prakse među vojnicima.

 Megido_1819196210.jpg Izvor: Shutterstock

Blizu ruba Izraelske ravnice nalazi se drevni grad Tel Megido, interesantan i po tome da se obližnja planina spominje u Blibiliji kao Armagedon, mesto poslednje bitke tokom smaka sveta. S druge strane, naučnici tvrde da su u njemu otkrili 26 slojeva iz različitih epoha, počevši od onog koji datira iz perioda od oko 7000. godine p.n.e..

U jednom od njih arheolozi su sada otkrili rimski vojni kamp i arenu koja je služila za obuku. 

Inovativne tehnologije otkrivaju podzemne strukture

Lokalitet je iskopavan od 1998. godine, a okviri logora su prvi put zabeleženi i preliminarno ispitani oko 2010. godine. Međutim, tokom ovog leta tim arheologa je detaljnije ispitao bazu vojnog kompleksa, koji obuhvata i administrativni centar, ali i verske strukture. Tom prilikom je korišćena tehnologija GPR, koja je pomogla da se na neinvazivan način prouče ostaci koji se nalaze ispod tla. 

Nakon njihovog ucrtavanja i definisanja okvira usledilo je iskopavanje koje je otkrilo amfiteatar za obuku krvavo crvene boje kao jedini ukras na zidovima. Arheolog Metju Džejms Adams je otkrio kako ovakva vrsta amfiteatra nije otkrivene pre u regionu i dodaje kako je tim "pronašao dokaze o kultnim aktivnostima unutar kapije amfiteatra, uključujući desetine lampi, koje su, možda, povezane sa kultom Nemez", starogrčke boginje osvete. 

Pored toga, ustanovljeno je da logor ima dimenzije 500x400 m, što znači da je unutar njegovih zidova moglo da stane oko 5.000 vojnika iz legija II Traiana i VI Ferrata.Dok principia u kojoj je otkriven i hram,ima dimenzije 100x60 m. Ono što je posebno zapalo za oko arheolozima jeste činjenica da su u njemu otkrivena tri nožna prsta od slonovače, koji ukazuju da su najveovatnije pripadali nekom caru čiji kult je poštovan od strane legionara. 

Izvan zidova se nalazilo groblje, na kom arheolozi sada prikupljaju DNK uzorke koji će im omogućiti bolje razumevanja etničkog sastava vojske

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:34
ZA OVU SRPSKU HAUBICU ZAINTERESOVANI I AMERIKANCI?! Vojni ekspert: Vežbe pokazale da je naša vojska u toku sa zbivanjima u svetu!
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Haha

Ma da, sve je "rimsko"! Kako da ne!

Najnovije

Priroda

Nauka