Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mumiju su joj raskomadali drevni pljačkaši, ali jedan arheolog je otkrio nišu u grobnici - i u njoj ZLATNO BLAGO

Hteo je da se okrene i ode kada je shvatio da je grobnica opljačkana još u drevnim vremenima, ali onda je zapazio malenu nišu i krenuo da kopa. Unutra je našao jedno od najveličanstvenijih blaga drevnog Egipta.

 Sesostrisova piramida Izvor: Profimedia

Između 1889. i 1890. godine,  britanski egiptolog ser Vilijam Petri boravio je u Egiptu. Njegov zadatak je bio da istraži piramidu faraona Sesostrisa II u el-Lahunu. Iako je stigao do njegove pogrebne komore, morao je da se vrati kući. Na loklitet će se vratiti tek krajem 1913. godine.

U stvari, njegova namera tokom ove druge posete bila je da prouči neke od pomoćnih grobnica koje su se nalazile pored kraljevske piramide. Početkom 1914. godine, Petri je počeo da ispituje platformu koja je okruživala piramidu Sesostrisa II i uspeo da locira razne sahrane unutar nekoliko šahtova, ispistaviće se da je većina njih opljačkana još u drevnim vremenima.

Dolazi do preokreta

Razočaran, naterao je svog pomoćnika Gaja Brantona da ih pregleda, iako nisu mnogo obećavali. Branton je u jednom od njih našao žensku mumiju koju su još drevni pljačkaši raskomadali u potrazi za amajlijama skrivenim među njenim platnenim zavojima. Uspeo je da je identifikuje na osnovu natpisa na teglama koje su još  bile netaknute: radilo se o princezi Sit-Hator-Junet. 

Razočaran, hteo je da se vrati na površinu kada je iznenada primetio da se u uglu grobnice nalazi niša puna blata. Branton je počeo pažljivo da kopa po njemu i odjednom je nešto bljesnulo u tami. Srce mu je preskočilo - u pitanju je bilo zlato

Iskopavanje te male niše od 20 cm otkrilo je arheolozima jedno od najveličanstvenijih blaga drevnog Egipta, neverovatan skup dragulja iz Srednjeg kraljevstva. Iz blata su izronile perle i još zlatnih perli, kozmetički predmeti, ogledalo, vaze, narukvice, lanci... pa čak i zlatna kruna i dva pektorala. Sve izuzetnog kvaliteta.

Propuštena prilika

Nakon spektakularnog otkrića, Petri je bio ushićen. Tadašnji upravnik egipatske službe za antikvitete, čak mu je dozvoli da sa sobom u domovinu ponese većinu nalaza - Egipat je zadržao nekoliko komada, uključujući princezinu zlatnu krunu. Petri je tada prema sopstvenim rečima odmah rešio da proda nalaz i "obavestio pismenim putem Britanski muzej da je vrednost kolekcije 8.000 funti".

Ali, odgovor britanske institucije ni izdaleka nije bio ono čemu se egiptolog nadao. Međutim, ovakvu ponudu  Metropoliten muzej u Njujorku nije nameravao da propusti, te su ga otkupili i izložili, a danas se može videti u njegovoj Galeriji 111.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:52
MUMIJA U BEOGRADU
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka