Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlatni novčići i urne sa pepelom novorođenčadi: Da li su ova deca bila žrtvovana drevnim kartaginskim božanstvima?

Drevni Kartaginjani su kako stručnjaci - a i drevni izvori - tvrde, upražnjavali bizaran običaj žrtvovanja dece. Da li je najnovije otkriće još jedan dokaz u prilog ovoj tezi?

 Ostaci Kartagine_2204316725.jpg Izvor: Shutterstock

Arheolozi u Tunisu, koji su radili na iskopavanju arheološkog lokaliteta na periferiji glavnog grada - gde se nalaze ostaci drevene Kartagine - a u blizini ruševina drevnog hrama Tafat el Boni-ja, otkrili su tragove prošlosti stare preko 2.300 godina.

U pitanju su bile sahrane novorođenčadi sa bogatim prilozima, za koje se sada veruje da su imale neku vezu sa kartaginskim božanstvima Baal Hamonom i Tanitom.

Da li je njihova smrt bila deo ritualne žrtve ili prirodna?

Kartagina je nekada bio moćan i razvijen grad na severu Afrike. Prema legendama osnovan je od strane Feničana, a vremenom je postao jedna od najvećih sila na Mediteranu. Ipak, kada je 146. godine p.n.e. došlo do trećeg punskog rata, on je uništen. Njegovu slavu će kasnije obnoviti Rimljani, a oduzeti muslimanski osvajači krajem 7. veka.

Drugim rečima, njena istorija je bila bogata i dinamična. Stoga ne čudi da arheolozi ovde pronalaze mnoge zanimljive artefakte od kojih je poslednje otkriće - obnovilo staru raspravu. Naime, dok su kako je već rečeno vršili iskopavanja u blizini hrama posvećenog punskim božanstvima, oni su otkrili sahrane dece sa zlatnim novčićima prečnika 2,5 cm, na kojima je prikazanaboginja plodnosti i majčinstva Tanit i supruge božanstva Baal Hamonoma.

"Arheološki i pisani izvori o žrtvovanju dece Baalu i Taniti su brojni", rekla je prof Džozefina Kroli Kvin, sa Univerziteta Oksford u Velikoj Britaniji. "Možda je razlog za tako nešto bila duboka religioznost ili osećanje da je dobro koje bi žrtva mogla doneti [porodici ili zajednici u celini] veće od života deteta."

Postoje odlomci iz Bibliji koji opisuju žrtvovanje dece bogu Baalu, a neki antički izvori čak opisuju scene ubistva novorođenčadi. Međutim, ono što je interesantno kada su novootkrivena novorođenčad u pitanju jeste da su ona bila sahranjena na redovnom groblju - a ne nekom posebnom, iako se hram posvećen Baalu nalazio u blizini.

Stoga, pojedini stručnjaci veruju da su priče o žrtvovanju tako male dece bogovima preuveličane i da su u ovom konkretnom slučaju u pitanju deca koja su umrla prirodnom smrću. Kao još jedan dokaz u prilog svojoj tezi, navode kako je smrt novorođenčadi u tom periodu bila češća nego danas.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka