Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srednjoškolka otkrila 'magijsko ogledalo': Čemu je služilo ovaj 1.500 godina star artefakt? - postoje dve teorije

Jedna srednjoškolka je iskopavala lokalitet iz vizantijskog perioda sa svojim vršnjacima i tom prilikom je otkrila tzv. "magijsko ogledalo". Evo o čemu je reč.

 Iskopavanja u Buđošu Izvor: Shutterstock

Izraelsko Ministarstvo obrazovanja već izvesno vreme praktikuje uključivanje mladih u arheološka istraživanja. S tim u vezi, kada je 17-godišnja Aviv Vajcman učestovala u šetnji od planine Meron do planine Hermon, ona je učestvovala u iskopavanju koja su se odvijala u blizini grada Kirijat Ata, po imenu Uša. 

Zajedno sa svojim vršnjacima ona je radila na otkrivanju tragova prošlosti iz vizantijskog doba. Tokom nedelju dana oni su našli ulomke keramike, novčiće, kamene fragmente, ali i deo akvadukta. Iako se ovo poslednje čini kao najznačajnije otkriće, postoji još jedan nalaz koji je svima zapao za oko, 1.500 godina staro "magijsko ogledalo".

Ogledalo protiv uroka ili za proricanje?

Ogledalo je iskopano između zidova zgrade koja je bila naseljena između 4. i 6. veka. Iako je stručnjacima jasno da su otkrivenom predmetu nekada pripisivana magijska svojstva, oni se ne slažu oko toga koja bi mu bila namena i predlažu dve teorije. 

Najverovatnije je da je ogledalo trebalo da pruži zaštitu od uroka i zlih duhova, kao što su demoni, za koje se verovalo da beže kada vide svoj odraz u kristalu postavljenom u centralnom delu ploče. Slična ogledala su otkrivena na nekoliko lokacija i to kao pogrebni pokloni, kako bi se zaštitili pokojnici na njihovom putu u sledeći život.

Druga alternativna teorija sugeriše da je predmet možda korišćen u umetnosti proricanja pomoću ogledala koju su praktikovali Grci i Rimljani, po imenu katoptromancija. Uša je godinama bila sedište Pravoslavne hrišćanske patrijaršije, ali u vreme kada je napravljeno ogledalo mnogi su još uvek pribegavali starim paganskim običajima.

"Povezivanje" sa arheologijom

Dok je učestvovala u iskopavanju na arheološkom nalazištu Uša, Vajcmanova je ugledala neobičan komad grnčarije kako viri iz zemlje između zidova zgrade.

"Istorija, koja se inače predaje u učionici, oživljava iz zemlje", kaže Eli Eskusido, direktor Izraelske uprave za antikvitete. "Učenik koji pronađe nalaz tokom iskopavanja nikada neće zaboraviti iskustvo. Ne postoji bolji način da se mladi ljudi povežu sa zemljom i nasleđem."

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka