Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srednjovekovna devojka je sahranjena licem nadole i sa vezanim nogama kako bi je sprečili da se 'vrati': Zašto?

Život tokom srednjeg veka uopšte nije bio lak, a dokaz u prilog ovoj tvrdnji je i otkriće skeleta 15-godišnje devojke.

 Arheološka iskopavanja_1930393082.jpg Izvor: Shutterstock

Arheolozi su između 2016. i 2018. godine vršili iskopavanja na lokalitetu iz ranog srednjeg veka u blizini sela Konington na jugoistoku Engleske. Prilikom iskopavanja jedne od grobnica otkriveni su skeletni ostaci osobe za koju će se ispostaviti da je 15-godišnja devojka.

Većina bi pomislila da u ovome nema ništa neobično. Međutim, nalaz je timu zapao za oko jer je bio okrenut licem nadole. Ono što je dodatno probudilo interesovanje jeste i činjenica da su i njeni zglobovi na nogama najverovatnije bili vezani.

Autsajder svoje zajednice

Muzej londonske arheologije (MOLA) je izjavio da su njeni ostaci tokom kampanje brižljivo iskopani, kao i da su preneti u laboratorije radi daljeg izučavanja.

Prvo što su stručnjaci tamo zapazili jeste činjenica da je pokojnica imala bolest kičme, koja se najverovatnije pogoršala teškim radom još od malih nogu. Pored toga, ona je bila i neuhranjena. Sve ovo ih je navelo na zaključak da je bila niskog ranga i da je živela u teškom siromaštvu.

Radiokarbonsko datovanje je otkrilo da je devojka živela negde između 680. i 880. godine. 

Ovo je prema njihovom mišljenju i objašnjenje za neobičan ritual sahranjivanja licem nadole. Jer kako dodaju, ranosrednjovekovna praksa sahranjivanja u Engleskoj je podrazumevala postavljanje pokojnika sa licem ka gore.

Jednostavno ona je bila toliko siromašna i izvan društvenih normi svog doba da se to odrazilo i na način na koji je sahranjena: "Ovo uključuje one koji su izgledali ili se ponašali drugačije od ostatka zajednice, one niskog društvenog statusa, kao i pojedince koji su pretrpeli nasilnu ili neočekivanu smrt," stoji u saopštenju MOLA.

"Pored toga što je zakopana licem nadole, položaj njenih članaka sugeriše da su možda bili povezani. To implicira da je zajednica preduzela dodatne mere kako bi osigurala da se ona ne može 'vratiti' iz groba", otkrio je osteolog Don Voker iz MOLA. I dodao da danas njen život i smrt niko ne može sa sigurnošću da reknstruiše, ali da ona u isto vreme predstavlja i zanimljivu i tragičnu sliku o autsajderima srednjovekovnog društva. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka