Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriveno poreklo vrha strele iz bronzanog doba - naučnici tvrde da potiče iz svemira

Nakon što je pao na zemljino tlo, praistorijski ljudi su rešili da ga iskoriste za izradu oružja.

 Gvozdeni meteorit_1652481331.jpg Izvor: Shutterstock

Gvozdeni meteoriti su najčešći na našoj planeti, a kao što im samo ime i kaže oni su većim delom sačinjeni od gvožđa i mešavine drugih metala. Naučnici veruju da su sva gvozdena oruđa i oružja iz bronzanog doba napravljena od ovog materijala. 

Dokaza u prilog ovoj tezi ima najviše na Bliskom istoku, Aziji ili Egiptu. Ali šta je sa Evropom? Ovakvih artefakata na evropskom tlu nema mnogo, stoga su naučnici rešili da ih nađu.

U potrazi za nebeskim gvožđem

Tim geologa koji je predvodio Beda Hofman iz Prirodnjačkog muzeja i Univerziteta u Bernu u Švajcarskoj je ispitivao arheološka nalazišta za koja je poznato da je u njihovoj blizini pao gvozdeni meteorit. Kada su pregledali nalaze iz Merigena u današnjoj Švajcarskoj, lokalitetu iskopavanom tokom 19. veka, jedan artefakt im je zapao za oko.

Gvozdeni vrh strele u dužini od 39,9 mm i težine skoro 3 g je kako će se ispostaviti kosmičkog porekla. Njegov sastav je identičan onom koji se pronalazi kod spomenutih meteorita, ali kada su ga uporedili sa otkrivenim u polju Tvanberg - ispostavilo se da nije odatle. 

Daljim analizama shvatili su da on pripada IAB meteoritima, što im je olakšalo dalju potragu - u Evropi ih je palo samo tri. Konačan rezultat -  pripada onom iz Kalijareva u Estoniji, udaljenog 1.600 km. Druge informacije su se takođe poklopile, on je pao na Zemlju pre 3.500 godina, dok je vrh datovan na osnovu tipa i okolnih nalaza između 900. i 800. godine p.n.e..

Ispostavilo se da su naučnici ovim otkrićem, našli su još jedan dokaz o trgovačkim putevima koji su omogućili da nekoliko fragmenata gvozdenog meteorita pređe razdaljinu od 1.600 km. Pretpostavka je da su putovali istim rutama kojima je stizao i baltički ćilibar. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of Archaeological Science.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

06:39
U SRCU KOPAONIKA JEDINSTVENA POJAVA! Skrivena ČUDA PRIRODE u Srbiji ostavljaju sve BEZ DAHA! (KURIR TELEVIZIJA)
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka