Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najstariji dokaz o upotrebi kočija u tom regionu: Arheolozi iskopali kočijaša iz netaknute grobnice stare 3.000 godina

U regionu Sibira vlasti planiraju da prošire postojeću prugu, zato su arheolozi morali da ispitaju okolni teren u potrazi za ostacima prošlosti.

 Pruga u Askiškom regionu_1441695692.jpg Izvor: Shutterstock

Tim arheologa predvođenih Aleksejom Timoščenkom sa Instituta za arheologiju i etnologiju Ruske akademija nauka je u Askiškom regionu u Sibiru nekoliko godina proveo u iskopavanju područja u kojima će se u budućnosti proširivati železnička pruga. Da bi do najznačajnijih otkrića došli prošlog meseca, kad su iskopali nekoliko grobova u blizini sela Kamište, među kojima se izdvojio onaj sa ostacima kočijaša. 

Kako su znali da je u pitanju baš kočijaš? Jer su skeletni ostaci pokopani sa kukastim metalnim nastavcima za pojas, koji su služili da se na njih veždu uzde za struk osobe i da se osolobode ruke. 

Predmet nepoznate namene

Međutim, nije uvek bilo tako, istina je da su ovakvi i slični predmeti nalaženi i ranije, ali zbog nemogućnosti identifikacije - arheolozi su im davali oznake PNN, tj. "predmet nepoznate namene". Ali kako su nedavna otkrića u Kini rasvetlila upotrebu takvih nalaza, ruski arheolozi su mogli da izvuku paralele da je predmet služio kao dodatak za kočiju tokom bronzanog doba.

Pored nastavaka za pojas, u grobnici kočijaša su otkriveni i bronzani nož, nakit i pojas. Svi oni, zajedno sa skeltom bili su položeni u grobnicu kvadratne osnove, preko koje se nalazila zemljana humka. Na osnovu analize karakteristike predmeta, ustanovljeno je da pripadaju Lugavskoj kulturi, čiji nosioci su se bavili stočarstvom sve dok ih u 8. veku p.n.e. nisu asimilovali nomadski narodi Tagarske kulture. 

Arheolozi sada sa ponosom govore o ovom nalazu jer u ovom trenutku predstavlja najraniji dokaz o upotrebi kočija u spomenutom regionu. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

00:25
zimska idila jahanje konja na durmitoru
Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka