Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priča o misterioznoj glavi iz grobnice 10 - u razotkrivanju njenog identiteta bio je uključen i FBI

Godine 1915., arheolozi su u jednoj grobnici otkrili glavu mumije za koju nisu znali kome je pripadala. Vek kasnije forenzičari FBI-a će rešiti misteriju.

 Screen Shot 2023-07-18 at 13.52.42.jpg Izvor: Youtube printscreen / Museum of Fine Arts, Boston

Deir el-Berša lokalitet u centralnom delu Egipta je još od početka 19. veka je arheolozima bio dobro poznat. Tačnije od 1818. godine, kada je arheolog Čarls Brin, među mnogim grobnicama uklesanim u stenu otkrio onu koja je pripadala čoveku po imenu Džehutihotep.

Grobnica je ubrzo postala poznata po svojim spektakulatno oslikanim scenama, ali proćiće skoro 100 godina pre nego što u Deir el-Beršu stigne tada već poznati egiptolog Džordž Rajzner - koji je otkrio grobnicu kraljice Heteferese - i započne sa sistematskim istraživanjima. 

Otkriće brutalno opljačkane grobnice

Prva iskopavanja su započete 17. marta, i iako su tada otkrivena samo užad, neke perle od ogrlica, pogrebne modele brodova i uništene statuete - za svega par dana Rajznerov tim je pored ulaza u pogrebnu komoru otkrio opljačkane kovčege, više drvenih skulptura, ostatke dragulja i posuda, i nešto strašnije: glavu i deo trupa čoveka.

Ispostavilo se da je grobnica broj 10, bila dupla grobnica i da je nekada davno pretrpela brutalnu pljačku. Sve je bilo slomljeno i uništeno, ali sarkofag koji je Rajzner i njegov tim otkrio u grobnoj komori bio je vredan svih napora -izrađena od kedrovog drveta, sa unutrašnjom dekoracijom velike lepote i umetničke savršenosti. 

Egiptolozi su uspeli da utvrde kako je ženska individua iz grobnice umrla pre muža, i očigledno je da su kradljivci grobnica iskoristili trenutak kada se grobnica ponovo otvorila da se u nju polože posmrtni ostaci guvernera kako bi je opljačkali i potom zapalili grobnicu i žurno otišli.

Arheolozi su iz grobnice uzeli brojne predmete i 1921. godine odneli u Boston, a iako je tokom putovanja na brodu izbio požar - zbirka je čudom preživela gotovo netaknuta. Što se tiče ljudskih ostataka, torzo je ostao u Egiptu, ali je Rajzner uspeo da odnese glavu u Sjedinjene Države.

Čija je glava u pitanju?

Pre nego što je tajanstvena glava bila izložena javnosti, proučavana je u Opštoj bolnici u Masačusetsu pomoću kompjuterske tomografije, koja je otkrila nešto iznenađujuće: nedostajale su joj jagodice i deo donje vilice. To je predstavljalo otežavajuću okolnost za istraživače jer je njeno prisustvo moglo da ponudi neke naznake o polu mumije.

Dugi niz godina kolekcija predmeta iz Džehutihotepovog groba čuvana je u magacinima Muzeja lepih umetnosti u Bostonu. Sve dok institucija 2009. godine nije izložila predmete javnosti, uključujući i glavu, koja je postala "zvezda izložbe" - u to vreme još nije bilo moguće razjasniti identitet pokojnika.

Ali zašto su ove kosti nedostajale? Pošto su rezovi na pokojniku bili veoma precizni, neki istraživači su tada pretpostavili da je to možda bio deo starog rituala mumifikacije. Na ovaj način, jedina opcija koja je ostala naučnicima  je bila da urade DNK analizu.

Da bi to uradio, molekularni biolog Fabio Nunješ je morao da izvuče kutnjak pokojnika uz pomoć endoskopa, ali u to vreme nije bilo načina da se dobije bilo kakav uzorak iz njega.

"Problem je bio u tome što 2009. godine nije bilo uspešnog metoda za izdvajanje DNK iz mumije stare 4.000 godina", kaže Rita Frid, jedan od kustosa Muzeja lepij umetnosti u Bostonu. Kako onda rešiti ovu milenijumsku enigmu? Pa, da bi to postigao, muzej je zatražio pomoć od FBI-a.

Odil Lorej, forenzičar u FBI-u je bila veoma skeptična u vezi sa tim. "Iskreno, nisam očekivala da će to uspeti jer se u to vreme (2009) verovalo da nije moguće dobiti DNK iz drevnih egipatskih ostataka", izjavila je. U stvari, tek 2016. godine Lorej i njen tim uspeli su da izvuku održiv uzorak DNK iz zuba koji je izvađen 2009. godine. Analiza proporcije hromozoma u uzorku konačno je dala odgovor na misteriju.

Ovaj put, kompjuterski program je jasno ispisao reč "muško". Činilo se da je slučaj konačno rešen! Kustosi Muzeja lepih umetnosti u Bostonu sada su pouzdano znali kome je pripadala glava - nekadašnjem guverneru i vlasniku grobnice Džehutihotepu.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:52
MUMIJA U BEOGRADU
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

srpca

pa sto je odnese u ameriku ko ti je poklonio ramzes ...

Najnovije

Priroda

Nauka