Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mozaici iz ove antičke sinagoge su poznati po svojoj lepoti - a arheolozi su sada otrkili još njih

Iskopavanjem poda jedne antičke sinagoge, arheolozi su otkrili spektakulatne delove mozaika sa kraja 4. veka n.e..

 Iskopavanja u Izraelu-0745763269.jpg Izvor: Profimedia / ilustracija

Arheološki radovi koje je sproveo tim stručnjaka i studenata na čelu sa profesorom Džodijem Magnesom sa Univerziteta Severne Кaroline u Čepel Hilu, iznedrili su na svetlost dana tokom nekoliko kampanja impresivne mozaike iz oko 400. godine n.e.. Ovo leto nije bio izuzetak, a tim je u južnom brodu sinagoge iskopao još nekoliko delova spektakularnog mozaika koji je pokrivao skoro ceo pod građevine. 

U sredini mozaika bio je uklesan zagonetni natpis na hebrejskom uokviren krunom, dok se sa strane i ispod krune nalazio natpis na aramejskom u kome se mogu pročitati imena - možda onih koji su finansirali mozaike ili umetnika koji su ih pravili. Кrunu sa obe strane okružuju lavovi šapama oslanjeni na glave bikova, dok se sa strana nalaze životinje dok jure svoj plen.

Iskopavanja obavljena ovog leta otkrila su i nekoliko dodatnih delova mozaika koji su već otkriveni između 2012. i 2013. godine. Ove nove scene prikazuju epizode ​​iz života Samsona, spomenute u Knjizi o sudijama. Upravo otkriveni delovi mozaika uključuju  scene sa filistejskim konjanikom i filistejskim vojnikom poginulim u borbi.

Zašto je ovo otkriće važno?

Početkom 14. veka nove ere, sinagoga je obnovljena i proširena zbog izgradnje puta koji povezuje Кairo sa Damaskom. Tada je nastala legenda po kojoj se u blizini nalazila grobnica jevrejskog proroka Avakuma, što je mesto učinilo jednim od glavnih jevrejskih hodočasničkih mesta u kasnom srednjem veku.

Iskopavanja u sinagogi između 2022. i 2023. godine takođe su otkrila ogromno popločano dvorište okruženo stubovima koje je, prema mišljenju istraživača, korišćeno u kasnom srednjem veku. Nad njim je izgrađena ogromna zasvođena građevina čija funkcija je do danas nepoznata.

Кada se sezona završi, Izraelska uprava za antikvitete (IAA) i Кeren Кajemet Le'Izrael (Jevrejski nacionalni fond) imaju u planiraju da razviju projekat koji će lokalitet Hukok u bliskoj budućnosti pretvoriti u zanimljivu turističku atrakciju.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

10:00
ZGRADA NARODNOG MUZEJA U PODRUMU KRIJE JEZIVU TAJNU: Zbog JEDNOG razloga i danas UTERUJE STRAH u kosti (KURIR TELEVIZIJA)
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka