Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vrsta sahranjivanja koja se može naći samo u određenom delu sveta - i arheolozi ne znaju šta predstavlja

Blizu jedne rimske vile, arheolozi su otkrili grobnice pokojnika sahranjenih van do sada zabeležnih normi.

 Skelet žene_1648973506.jpg Izvor: Shutterstock / ilustracija

Radovi na rekonstrukciji puta u blizini gradića Beri u južnom Velsu su zahtevali izlazak arheologa na teren, jer su na trasi puta radnici otkrili drevne ostatke. Po završetku radova, arheolozi su otkrili da su iskopali 5 grobnica sa pokonicima i pogrebnim nalazima, datovanih u treći i četvrti vek, ali ono što je najviše privuklo pažnju arheologa po pitanju ovog nalaza jeste način sahranjivanja - za koji još uvek nije jasno s kojom svrhom i ciljem. 

Naime, otkriven je skelet muškarca koji je u trenutku smrti bio star između 20 i 25 godina, položenog u kamenoj grobnici koja je najverovatnije bila oivičena drvenim daskama. Kako je ovo poznato? Na osnovu otkrića eksera na vrhu i dnu jame. On je bio sahranjen licem na dole i tu dolazimo do zanimljivog dela - pokojnik do njega je sahranjen obezglavljen.

Slučaj, koji je prethodno nekoliko puta već dokumentovan na teritoriji Velike Britanije na lokalitetima iz rimskog perioda, je jedinstven jer nije zabeležen na drugim lokalitetima koji su spadali u teritorije Rimskog carstva.

Šta se zna o ovome?

Spomenuti muškarac je najverovatnije bio vojnik, jer njegovi grobni prilozi ukazuju na to. Arheolozi su pored njega iskopali gvozdnei mač, čizme sa zakivcima, jedan srebrni broš karakterističan za elitne pripadnike rimske vojske. 

Analizom kostiju, ustanovljeno je da je on bolovao od mastoiditisa, bakterijske infekcije kosti koja se nalazi iza uha i nastaje nakon upale srednjeg uha. Iako se danas ne može tvrditi da je ovo bio uzrok njegove smrti, ovakva vrsta infekcije pre skoro dva milenijuma je u većini slučajeva značila smrtnu kaznu. 

Međutim, ono što ostavlja ostavljena pitanja u vezi ovog vojnika jeste način na koji je on i pokojnik iz susednog groba sahranjen. Arheolozi za sada nemaju konkretne odgovore, iako je gotovo izvesno da ovaj čin nije smatran nečim dobrim ili povoljnim po pokojnika. Ne zna se da li su ove osobe bili kriminalci, pojedinci niskog statusa ili je njihova zajednica želela na neki način da ih kazni u zagrobnom životu.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:31
Napravio je sam sebi mauzolej na aleksinačkom groblju!
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka