Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako su sahranjivani pokojnici iz gvozdenog doba u Evropi? Nalaz spirala iz jedne grobnice daje odgovor na pitanje

Arheolozi u Austriji veruju da su u grobnici sa kremiranim pokojnikom u Halštatu naišli na dokaz koji potvrđuje sumnje.

 Iskopavanja Halštat_1241389609 (1).jpg Izvor: Shutterstock

Mesto Halštat, u današnjoj Austriji, dalo je ime kulturi koja se odavde širila Centralnom Evropom, Francuskom i Balkanom tokom bronzanog i gvozdenog doba. Istraživači obično razlikuju dve glavne faze (od ukupno četiri): Halštat A i B (1200.-750. godine p.n.e.), koji odgovaraju kasnom bronzanom dobu i kulturi polja urni, i Halštat C i D (750.-450. godine p.n.e.), koji odgovara periodu ranog gvozdenog doba.

Tokom iskopavanja koju sprovodi Prirodnjački muzej Beča u Halštat Salcbergu, arheolozi su otkrili grobnicu sa kremiranim pokojnikom u kojoj su se nalazili različiti bronzani predmeti. Ali ono što je zaista iznenadilo istraživače je da su pored metalnih ostataka pronašli i fragmente tkanina.

"Ne radi se samo o dobro očuvanoj tkanina i komadima nakita u grobnici; ono što nas najviše iznenađuje je to što se može identifikovati jasno prepoznatljiva grobna jama. Područje je detaljno istraženo u 18. veku, ali se malo pažnje poklanjalo sitnim detaljima, kao što je konstrukcija grobnice", rekao je Johan Rudorfer, naučni saradnik na Odeljenju za praistoriju u Prirodnjačkom muzeju u Beču.

Grobnica pripada periodu gvozdenog doba, i u njoj je otkrivena ogromna rebrasta narukvica za koju stručnjaci kažu da je pokojnica verovatno nosila na nadlaktici. Takođe su otkriveni fini spiralni bronzani elementi koji leže na vrhu ostataka skeleta za koje istraživači veruju da bi mogli da budu butna kost.

Namerno iskrivljeni predmeti, platnene torbe i pitanja bez odgovora

Skup nalaza upotpunjuje sečivo bronzanog noža sa ostacima drvene drške koji su još uvek prilepljeni na ploču, komad olova koji su istraživači identifikovali kao deo pojasa, i životinjske kosti. Arheolozi su takođe otkrili da je većina predmeta namerno slomljena ili savijena. Ali tek kada su detaljnije pregledali sve delove, shvatili su da se u bronzanim spiralama nalazi nešto iznenađujuće: ostaci tkanine.

Ovo jedinstveno otkriće navelo je istraživače da teoretišu da bi ovo mogao biti prvi arheološki dokaz upotrebe platnenih torbi za skladištenje kremiranih ostataka pokojnika tokom gvozdenog doba, nešto za šta se već sumnjalo, ali za šta nije bilo dokaza.

"Obično prilikom iskopavanja grobova sa kremiranim ostacima nalazimo samo gomilu sitnih kostiju i nešto pepela, ali kako smo materijal uvek nalazili tako zbijen, sumnjali smo da postoje male vreće od tkanine ili kože u koje su stavljani posmrtni ostaci. Sa ovim nalazom, više je nego verovatno da smo našli dokaze o ovoj praksi", zaključuje Rudorfer.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

V.d.Raka i V.A.Lucky

Леш је у Гвоздено,Камено доба одисао ,а и данас одише непотребним безднађем!

Najnovije

Priroda

Nauka