Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sahranjene u pustinji na raskrsnici puteva pre 2.500 godina: Da li su ove žene nekada bile žrtve trgovine ljudima?

Nisu bile povezane sa nekim mestom ili zajednicom, te su se arheolozi zapitali ko su bile ove drevne žene čiji skeleti su otkriveni u netipičnim grobnicama za region pustinje Negev na jugu Izraela.

 Grobnice u Negevu_1133286044.jpg Izvor: Shutterstock

Izgradnja vodovoda kroz pustinju Negev na jugu Izraela je trebao da bude važan projekat. Međutim, nakon otkrića drevnih ostataka grobnih komora na lice mesta su izašli arheolozi Izraelske uprave za antikvitete i započeta su prva iskopavanja, a planovi su privremeno morali da se obustave.

Ono što je interesantno jeste da su arheolozi mislili kako su u pitanju klasične grobnice lokalnog stanovništva, otkrivene u mnogim delovima pustinje Negev. iskopavanjima je utvrđeno, da su one sve samo ne to - grobnice iz sredine prvog milenijuma p.n.e. imale su oblik kvadrata i njihove dimenziju su iznosile 7 x 7 m i 4,5 x 4,5 m. Suprotno od svih drugih otkrivenih grobnica tog perioda - ovalnog oblika, poznatijih po imenu tumuli. Ali i činjenice da su u njih položeni skeleti žena, za koje arheolozi sumnjaju da su u pitanju neka vrsta robinja-prostitutki korišćenih u ritualnim praksama.

"Ovakva vrsta grobnica nikada do sada nisu otkrivene u regionu, pored toga one nisu povezane ni sa kakvom vrstom naselja", rekao je koautor studije i arheolog Tali Erikson-Džini. 

Na raskrsnici puteva

Grobnice možda nisu povezane sa naseljima, ali one se jesu nalazile na raskrsnici puteva koji su povezivali region sa oblastima južnijim od Arabijskog poluostrva. Postoje sumnje da je mesto korišćeno od strane onih koji su prolazili negostoljubivim regionom i koji su ostajali bez svojih robinja na putu do konačnog odredišta, jer je očigledno da pokojnice nisu povezane sa konkretnom zajednicom ili gradom. 

Pored toga, uz preko 50 ženskih skeleta nađeni su i raznovrsni predmeti koji su ukazivali da one nisu bile siromašne. Poput, nakita od legura bakra i gvožđa, keramičkih vaza i školjki iz Crvenog mora, posuda za tamjan i jedan poslužavnik od alabastera. 

Ko je sahranjen unutar ovih grobnica? 

Pretpostavke autora ovog rada jesu da su pokojnice nekada bile žrtve trgovine ljudima. Kupljene najverovatnije u pojasu Gaze ili Egipta i odvođene u Arabiju gde su prodavane kao supruge ili prostitutke. Teorija koja je zasnovana na nalazila unutar grobnice i drevnim zapisima iz Jemena koji govore o praksi trgovine ženama, prostitutkama korišćenim u verske i ritualne svrhe u tom periodu. 

Pored toga, u jednom delu grobnice skeleti kao da su bili "nabacani" jedni na druge. Čin koji najverovatnije sugeriše da su premeštane da bi se napravilo mesta za još pokojnica koje su ovde sahranjivane, ali i da je grobnica bila u upotrebi dug vremenski period.

Iskopavanja na ovom mestu se nastavljaju, a arheolozi se nadaju da će buduća istraživanja doneti nove odgovore. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:40
Jezera u pustinji Takla Makanu
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka