Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Dama od slonovače': Genetske analize otkrile da je najviše rangirana osoba u bakarnom dobu bila žena, a ne muškarac

Prvobitno se za individuu sahranjenu zajedno sa bogatim priozima u jednoj grobnici na Iberijskom poluostrvu sumnjalo da je muškarac, međutim genetika je rasvetlila njen pol. Ali i zanimljivu zabludu o podelama uloga prema polovima.

 Skelet-0373350257.jpg Izvor: Profimedia / ilustracija

Iskopavanjem jedne grobnice u Valensini na Iberijskom poluostrvu tokom 2008. godine, arheolozi u Španiji su na osnovu grobnih priloga koji su uključivali kljovu slona kod glave pokojnika, kremena, ljuske nojevog jajeta, ćilibar i bodež od kristala, i antropološke analize slabo očuvane karlice, zaključili da ona pripada muškarcu. Inspirisani nalazima rešili su da ga nazovu "Trgovac slonovače", ali i da ga proglase pripadnikom elite s obzirom na bogatstvo nalaza. 

Ali, naučnici su pogrešili. 

Nove analize otkrivaju istinu

Spomenuto je da je karlica bila slabo očuvana, zato su istraživači rešili da sprovedu analizu peptida amelogenina zubne gleđi kako bi otkrili da li u njemu postoji AMELKS gen. Ispostavilo se da je analiza pozitivna, s čime je postalo jasno da skelet pripada ženskoj, a ne muškoj osobi. 

Profesor praistorije Garsija Sanjuan sa Univerziteta u Sevilji je otkrio kako on i njegov tim veruju da je ona bila najviše rangirana osoba u društvu koje je naseljavalo Iberijsko poluostrvo u periodu između 3.200 i 2.200 godine p.n.e..

"Tokom ovog vremenskog perioda, pojavili su se novi oblici liderstva u zapadnoevropskim društvima", dodaje. "Ona je bila vođa pre pojave kraljeva i kraljica, a njen status nije nasleđen, što znači da je bila lider na osnovu ličnih dostignuća, veština i ličnosti."

Takođe, ono po čemu se izdvaja od drugih grobnica bakarnog doba Iberijskog poluostrva jeste činjenica da ona nije sahranjena sa drugim pokojnicima, u masovnoj grobnici. Kao što je bio slučaj u obližnjoj raskošnoj grobnici u kojoj je sahranjeno najmanje 15 ženskih individua - još jedan dokaz u prilog tezi da je "Dama od slonovače" kako su je naučnici preimenovali, bila najistaknutiji član praistorijske zajednice. 

"U poslednjih 15 godina saznali smo da je ovo mesto bilo važno i najveće mesto u Iberiji tokom praistorije", zaključuje Sanjuan. "Mislimo da je ovo bilo centralno mesto okupljanja koje je povezivalo ljude iz udaljenih mesta. Stoga, ima smisla sahraniti Gospu od slonovače ovde."

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Nature.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

04:43
DNK analiza je sto odsto sigurna
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka