Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Okopavali su baštu iza kuće a onda su ugledali - oštricu mača: U Norveškoj otrivena grobnica iz doba Vikinga

Tokom okopavanja baše u Setesdalu, Norveškoj, jedan par je otkrio grobnicu za koju će se ispostaviti da je pripadala članu vikinške elite.

 Setesdal_1877601916.jpg Izvor: Shutterstock

Odbjorn Holum Hajland i njegova supruga En su prilikom okopavanja gornjeg dela svoje bašte, iznenada naleteli na ovalni kamen i gvozdeni predmet veoma sličan oštrici mača.

"Pogledao sam ga i pomislio da liči na oštricu mača. A onda kada sam ispraznio sadržaj kante, balčak je pao na zemlju."

Odbjorn je pomislio da je kamen koji je upravo otkrio najverovatnije nadgrobni spomenik. Brzo je pretražio internet i u potrazi za odgovorima shvatio da mač iz njegove bašte pripada vikinškoj eri: "Tada sam shvatio da ceo objekat potiče iz doba Vikinga."

U stvari, kada je shvatio moguću važnost materijala koje je upravo locirao, prestao je da kopa. U ponedeljak ujutro kontaktirao je gradske vlasti. 

Arheolozi stižu u Odbjornovu baštu

Sledećeg dana, arheolog Joakim Vintervol i Simon Stoke iz Muzeja istorije i kulture u Oslu kontaktirali su Odbjorna da dođu i vide njegovo fantastično otkriće. Vintevol sa entuzijazmom objašnjava da je "odmah rasčistio svoj kalendar i obavio pozive kako bi video šta može da se uradi povodom najnovijeg otkrića o kom je obavešten. Simon i ja smo otišli ​​tamo zajedno da ga pogledamo. Bilo je odmah jasno da se radi o retkom otkriću."

Izgled mača dugačkog oko 70 cm i širinom oštrice od 5 cm u njegovom najširem delu, omogućio je arheolozima da ga datuju u kasni 8. ili početak 9. veka. Uz mač i mogući nadgrobni spomenik, arheolozi su otkrili i koplje, razne pozlaćene perle, kopču za pojas i bronzani broš sa karakterističnim životinjskim motivom.

Veruju da je pokojnik u grobnici bio pripadnik vikinške elite:"Otkriće grobova sa oružjem iz vikinškog doba je retkost, a ovaj je malo bogatiji od onoga na šta smo navikli. Predmeti su takođe u boljem stanju očuvanosti nego inače. Obično pronađemo jedan ili dva predmeta, a ne kao ovde - komplet oružja sa nakitom" kaže Stoke. 

Iskopavanja na lokalitetu se uz pristanak vlasnika parcele nasavljaju, iako arheolozi ne očekuju još mnogo nalaza. Sem možda neke kosti, uz pomoć koje će uspeti da kažu kog pola i starosti je bila individua sahranjena u ovoj gorbnici. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

00:09
Blutut je dobio naziv po starom kralju vikinga
Izvor: Kurir
Izvor: Kurir

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka