Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven drevni grad pun blaga - grobnice elitę, kočije i ostaci konja rasvetljavaju pogrebne običaje iz prošlosti

Na konferenciji za novinare kineske Uprave za nacionalnu kulturnu baštinu u Pekingu, arheolozi su otkrili odakle potiče misteriozno bronzano posuđa otkriveno u pokrajini Šanksi koje je decenijama zbunjivalo arheologe.

 Kina iskopavanja-0614785654.jpg Izvor: Profimedia / ilustracija

Priča o ovim misterioznim artefaktima počinje sredinom 20. veka, kada je lokalno stanovništvo prilikom poljoprivrednih radova pronalazilo na stotine bronzanih posuda za piće, komada oslikane grnčarije, nakit sa tirkizom i komadima žada u blizini modernog grada Julin u pokrajini Šanksi.

Zaintrigirani njihovim porkelom, arheolozi su rešili da ispitaju oblast i otkrili da se na 11 brda i teritoriji od oko 3 kvadratna kilometra prostire lokalitet iz bronzanog doba kom su dali ime Džaigou. Artefakti prema analizama potiču iz perioda od pre 3.000 godina, kada je drevnom Kinom vladala dinastija Šang.

"U prošlosti su na ovom mestu otkrivene neke grobnice i velike građevine, ali ovog puta je otkriveno kompletno lice naselja," rekao je istraživač Sju Liangao sa Kineskog arheološkog instituta. 

Kolevka drevne civilizacije

Moderne provincije Henan i Šanksi predstavljaju kolevku drevne kineske civilizacije. Preko 10 dinastija tokom bronzanog doba je ovde imalo svoje prestonice. Što je prema mišljenju stručnjaka od početka sugerisalo da se na prostoru gde je otkriven lokalitet, nalazi neki važan centar.

Prva iskopavanja na Džaigou su započela u junu 2022. godine, a drevni grad je ubrzo okarkaterisan kao centar regiona. U njemu su iskopane neke od najbogatijih grobnica otkrivenih na prostoru Kine, među kojima se izdravaja 9 aristokratskih - od kojih je 7 imalo i nadgrobne konstrukcije sa prolazima. 

Centralni delovi naselja iz bronzanog doba pravljeni su od nabijene zemlje, tehnike izgradnje koja je podrazumevala pravljenje cigala od "mešavine blata". Pored objekata za stanovanje, iskopane su i zgrade sa različitim funkcijama poput zanatskih radionica sa grnčarskim pećima. 

Ali to nije sve, najzanimljiviji nalazi predstavljaju bronzane kočije sa ostacima konja, što će prema mišljenju stručnjaka koji su radili na istraživanju lokaliteta poslužiti za rasvetljavanje pojave kočija u Kini i razvoja ovog običaja povezivanog za sahranama. 

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:05
Kina 1
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka