Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Još uvek sija': U trojnoj grobnici otkriven preko tri milenijuma star i savršeno očuvan bronzani mač

Vremenom je dobio zelenkastu patinu zbog oksidacije, ali arheolozi navode da je toliko dobro očuvan da "još uvek sija".

 Grobna humka-0518840622.jpg Izvor: Profimedia / ilustracija

Tokom bronzanog doba, metalurgija u zapadnim delovima Evrope je bila na visokom nivou. Ona je imala ključnu ulogu u razvoju tehnologija, ali i društva koje je sve više napredovalo sa usavršavanjem tehnika vezanih za istu - više od jednog milenijuma. Ili preciznije rečeno od 2500. godine p.n.e. do 800. godine p.n.e.. 

Ipak, savršeno očuvani primeri bronzanih predmeta poput novootkrivenog u Nerdlingenu u Nemačkoj jesu retkost. Zanimljivo je reći da je do otkrića došlo prilikom iskopavanja grobne humke, ali i da je reč o maču sa osmougaonom drškom. 

Njegova obrada je toliko složena, a kvalitet izuzetan, da sve ukazuje na to kako je najverovatnije pripadao ličnosti visokog ranga. U stvari, nekoj od tri osobe - muškarac, žena i mlađa muška osoba - sahranjenoj u grobnici u kojoj je i otkriven.

Redak nalaz

Vrednost mača se pre svega ogleda u njegovoj drški, visokokvalitetne izrade i što je još važnije savršene očuvanosti. Ona je pričvršćena za mač sa dve zakovice, dok na sečivu nisu primetni tragovi habanja ili ureza što ukazuje da on nije korišćen u borbama - iako je dizajniran da služi za ubadanje - već da je verovatnije korišćen u ceremonijalne svrhe. 

Pored očuvanosti i visokog kvaliteta, ovaj mač je poseban i po još jednoj stvari. Izrađen je u 14. veku p.n.e., podatak koji običnom laiku ne predstavlja značajnu informaciju. Ali za arheologe ovo je vredna činjenica, jer ovakvih nalaza nema mnogo. Čak i onih par retkih, predstavljaju nalaze iz 19. veka, drugim rečima ovo im pruža mogućnost za nova istraživanja koja će im omogućiti da saznaju nove detalje o metalurgiji bronzanog doba u Evropi. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka