Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pokojnici u starorimskim sarkofazima bili su prekrivani gipsom! Šta analiza tog materijala sada govori naučnicima?

Ohrabreni mnoštvom detalja koji su otkrili - kako je trojna sahrana izgledala u trenutku polaganja u sarkofag, arheolozi su rešili da izvrše još sličnih ispitivanja.

 Sarkofag-0627471204.jpg Izvor: Profimedia

Rimljani su imali običaj da prilikom sahranjivanja u okovne ili kamene kovčege, pokojnike preliju gipsom. Nakon nekog vremena on bi se stvrdnuo, a zaštitni sloj je u narednim vekovima omogućio da se sačuvaju odlivci pokojnika i priloga. 

Jedan takav slučaj je otkriven i u grobnici iz Jorka, Velikoj Britaniji, koja prema procenama potiče iz 3. veka n.e.. Da bi otkrili šta se nekada davno nalazilo unutra, stručnjaci su rešili da iskoriste neinvazivne 3D tehnike skeniranja. 

Šupljine ispunjene detaljima

U saopštenju koje je izdao Univerzitet Jork, ističe se da je skeniranje otkrilo unutrašnjost ispunjenu brojnim detaljima, popout otisaka pokrova, odeće i obuće. A da stvar bude interesantnija, u pitanju je bila trojna sahrana - uočene su konture dve odrasle osobe i jedne bebe umotane u platno. 

Glavni istraživač i arheolog Maurin Korol, otkrio je da su odlivci otkrili neuporedivo više detalja nego što bi to bio slučaj sa nalazima skeleta: "Imamo veliku sreću da smo otkrili ovaj nalaz, jer on otkriva precizan položaj tela i njihov međusobni odnos tačno u trenutku kada ih je prelio tečni gips - nakon čega je zatvoren preko poklopac kovčega pre oko 1700 godina."

Međutim, ono što je i dalje nepoznato za naučnike jeste zašto su Rimljani ovo radili - iako nalazi ukazuju da je prelivanje gipsom praktikovano među elitom.

Ohrabreni ovim uspehom, naučnici su rešili da skeniraju još 16 šupljina i otkriju nove detalje vezane za ovakav tip sahranjivanja. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka