Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milenijum mlađe: U blizini Stounhendža otkrivene humke - a u jednoj od njih i masovnu grobnicu

Arheolozi su došli do još jednog otkrića u blizini čuvenog Stounhendža.

 Humke u blizini Stounhendža-0040276982.jpg Izvor: Profimedia

Kameni krug Stounhendž u Engleskoj, nesumnjivo je jedan od najpoznatijih megalitskih spomenika bronzanog doba na svetu. Postoji mnogo teorija o tome koja je bila njegova funkcija, iako je najprihvaćenija hipoteza ona koja pretpostavlja da je ovaj drevni spomenik korišćen kao gigantski kalendar, s obzirom na njegovu usklađenost sa solsticijama

Sada je tim arheologa iskopao u njegovoj blizini humke stare između 3.500 i 4.000 godina. Mesto otkrića nalazi se na periferiji Harnama, predgrađa koje se nalazi južno od Solsberija.

Humke za milenijum mlađe od obližnjeg Stounhendža

Spomenute humke su izgrađene više od hiljadu godina nakon što je Stounhendž podignut, na 16 kilometara severno od njega. Tokom istraživanja, arheolozi su otkrili da su ove pogrebne strukture bile podignute tokom dva perioda i da se veličina humki kreće od 10 do 50 metara u prečniku.

"Ova nekropola se sastoji od više od dvadeset tumula koji se protežu od Harnama i preko susednog brda. Groblje je organizovano u male grupe, od po njih šest, a do sada smo iskopali pet", istakli su arheolozi u saopštenju.

Tokom iskopavanja, arheolozi su otkrili deset sahrana, kao i pepeo pokojnika unutar pet rovova. Ali i masovnu grobnicu u blizini centra, u kojoj su se nalazili skeletni ostaci nekoliko odraslih osoba i dece, što je prema rečima istraživača, krajnje čudno.

Zbog svega toga, skeletni ostaci su poslati na dalje analize.

Tokom iskopavanja ekshumirani su i ostaci iz saksonskog doba, uključujući građevinu koja je možda korišćena kao radionica ili prodavnica, bunar, obrađeno drvo, oštrice gvozdenih noževa i ostatke keramike. Lociran je i komad rimske grnčarije i bunari iz bronzanog i gvozdenog doba.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka