Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opsesija higijenom i izgledom: Više od 50 pinceta iskopano u jednom rimskom javnom kupatilu - čemu su služile?

Unutar ostataka rimskih javnih kupatila u Viriconium Cornoviorum-u, arheolozi su iskopali ostatke zanimljivih predmeta koji su se nekada koristili za ličnu higijenu.

 Viriconium Cornoviorum terme_1865048341.jpg Izvor: Shutterstock

Stari Rimljani su bili opsednuti higijenom i svojim imidžom u javnosti u tolikoj meri da su veći deo dana vodili računa o istim. I ne, ovo se nije odnosilo samo na najbogatije ljude, već i na većinu koja je za takve stvari imala dostupna javna kupatila. U stvari, ova bučna mesta su ujedno bila i veoma privatna. 

Zbog toga je svaki rimski građanin prilikom posete javnom kupatilu sa sobom nosio pribor za ličnu higijenu, koji je između ostalog uključivao i pincetu. Ona za njih nije bila samo sredstvo za sređivanje obrva, već bukvalno svih dlačica na telu.  Drugim rečima, uklanjanje dlaka za njih nije bila trivijalna stvar i zbog toga je praktikovana širom Carstva.

Ali nisu se koristile samo pincete

Grad Vrokseter ili Viriconium Cornoviorum, kako je bio poznat u rimsko doba, jedan je od najbolje očuvanih u Velikoj Britaniji. Tokom iskopavanja sprovedenih u javnim kupatilima na lokalitetu, tim arheologa je došao do zanimljivog otkrića: više od pedeset pari pinceta za uklanjanje dlaka.

Kustos arheološkog parka Kameron Mofet, tom prilikom je otkrio: "Samo u Vrokseter-u smo otkrili preko pedeset pari pinceta, jednu od najvećih kolekcija u Britaniji, što ukazuje da je to bio popularan pribor! Kada su one u pitanju, prednost sa njima je bila ta što su sigurno, jednostavno i jeftino sredstvo za ukljanjanje dlačica, ali nažalost ne i bezbolno."

Pored njih, arheolozi su otkrili i razne druge predmete za ličnu higijenu iz istog perioda, kao što je pribor za ušiji, sredstvo za čišćenje noktiju, kao i nekoliko staklenih tegli sa parfemima, uljima za kupanje, pa čak i aplikatorima za šminku.

"Nekome je možda iznenađujuća činjenica da je u rimskoj Britaniji uklanjanje dlaka na telu bilo podjednako uobičajeno kako među muškarcima, tako i među ženama. Ali kada su u pitanju sportovi kao što je rvanje, društvena norma je nalagala da muškarci izvode vežbe skoro nagi, te su stoga uklanjali gotovo sve vidljive dlake sa tela", rekao je Mofet.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka