Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izgleda da ipak nije bio toliko 'mračan': Iskopani ostaci najstarije građevine iz gvozdenog doba stare Grčke

Dok su vršili iskopavanja u blizini Torikosa, nemački arheolozi su iskopali ruševine velike kuće koja datira iz 10. ili 9. veka p.n.e., tj. gvozdenog ili Mračnog doba stare Grčke.

 Torikas_1498390232.jpg Izvor: Shutterstock / Karl Allen Lugmayer

Iskopavanja drevnog Torikosa u blizini Atine do sada je arheolozima donela neverovatne nalaze, poput kupolastih grobnica, ostataka velikog naselja sa tragovima stambenih jedinica, radionica, svetilišta, pozorišta i to sve iz mikenskog perioda koji je trajao od 1700 do 1050. godine p.n.e.. Kultura izuzetna po mnogo čemu, ali i ona koja je postavila osnovu za dalji razvoj starogrčke civilizacije. 

Ono što je interesanto jeste da su tragovi te kulture otkriveni na samoj obali mora, što znači da su nivoi tadašnjih voda morali da budu mnogo niži nego što su danas ili kako će se ispostaviti na prelazu sa 10. na 9. vek p.n.e.. Kako je ovo poznato? Stvar je jednostavna, naselja iz mlađih perioda su građena na do 100 m višoj nadmorskoj visini. Međutim, ono što je još više iznenadilo istraživače jeste da kada su 2019. godine počeli da rade na istraživanju jugoistočnih padina brda kod drevnog Torikasa oni su otkrili ugao građevine za koju su prvobitno mislili da je grobnica iz 5. veka p.n.e..

"Ispostavilo se da ovde nema tragova sahranjivanja, kao i da građevina pripada periodu od 10. do 9. veka p.n.e.", rekao je direktor Arheološkog instituta Univerziteta u Getingenu dr Johanes Bergeman u saopštenju za javnost. 

Najstarija građevina Mračnog doba stare Grčke

U stvari, ispostavilo se da je u pitanju stambena jedinica i to do sada najstarija poznata iz perioda gvozdenog doba. U prethodnih par meseci tim arheologa je vršio detaljna iskopavanja i analizu unutar i oko nje, na osnovu čega su otkrili da se sastoji od 5 ili 6 prostorija, od kojih je najveća imala unutrašnje dvorište u kom su se nalazili brojni obluci. 

Organski i neorganski ostaci otkrili da je ona izgrađena u steni između 950. i 825. godine p.n.e. ili bolje rečeno u ranom periodu gvozdenog doba. Ovo doba se u literaturi često naziva i Mračnim, zbog iznenadnog nestanka mikenske kulture i haotičnog stanja koje je usledilo potom. 

Novootkrivena građevina sada rešava neke nedoumice vezane za taj period poput činjenice da je bar deo kulture i znanja koje su drevni Mikenci imali i negovali sačuvan. Jer kako istraživači napominju, sigurno je da je u pitanju bila stambena zgrada i to ona koju su očigledno sagradili bogati ljudi, što indirektno implicira da mračno doba, ipak, nije bilo toliko mračno i haotično kao što se mislilo. 

Narednih nekoliko meseci, arheološki tim će se fokusirati na istraživanje prostora oko ove zgrade, kako bi otkrili još detalja o misterioznoj kulturi ranog gvozdenog doba stare Grčke. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boza

Da li se more podiglo ili kopno spustilo? Ako je more, ko je kriv za globalno otopljenje?

Najnovije

Priroda

Nauka