Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sedlo od goveđe kože ispunjeno slamom i dlakom jelena i kamile - sumnja se da je najstarije: Kome je pripadalo?

Prilikom istraživanja Tarimskog basena, arheolozi su otkrili ostatke sedla za koje se sumnja da je najstarije na svetu, ali to nije jedina zanimljivost vezana za ovaj nalaz.

 Konji_1899261481.jpg Izvor: Shutterstock

Mesecima unazad iz Kine stižu vesti o spektakularnim arheološkim otkrićima, poput najstarije posmrtne maske od zlata do toaleta sa vodom za koji se takođe sumnja da je najstariji na svetu. A sada su istraživači iz ove zemlje objavili kako su našli ostatak za koji se sumnja da je star oko 2.700 godina i ono što je još interesantnije od ove činjenice jeste da je najstarije sedlo - do sada otkriveno - pronađeno u grobnici jedne žene. Suprotno očekivanjima da je ovaj predmet povezan sa muškarcima. 

Grobnica žene iz bronzanog doba je otkrivena u severozapadnim delovima Kine, preciznije u Tarimskom basenu poznatom po otkrićima mumija i drugim bitnim artefaktima koji su istraživačima omogućili da rekonstruišu živote drevnog naroda koji je živeo ovde. 

Dva "jastuka" od goveđe kože

Studija objavljena u časopisu  Archaeological Research in Asia, otkrivada je u jednoj od grobnica bila sahranjena odrasla žena u kožnom kaputu i čizmama, sa ostacima veninih traka i još nekih sličnih tkanina, ali i sedlom koje je bilo postavljeno ispod njene zadnjice - što sugeriše da je pokojnica bila konjanik. Sedlo je bilo sačinjeno od dva "jastuka" ovalnog oblika od goveđe kože i ispune od mešavine slame, jelenje i kamilje dlake. 

Radiokarbonsko datovanje je potvrdilo da ono potiče iz perioda između 724. i 396. godine p.n.e., ali i da je stilski veoma slično onim sedlima koja su nalažena u grobnicama skitskih ratnika iz Sibira i istočnog Kazahstana i svrstava ga u sam početak istorije pravljenja sedla. 

S druge strane, kako je konj u ovim delovima sveta pripitomljen pre oko 6.000 godin onda je nejasno kada su sedla - tačno, prvi put izmišljena. Ono što se pouzdano može reći jeste da se ona povezuju sa nomadskim narodima u Centralnoj Aziji od sredine 1. milenijuma p.n.e., kao i da ona tada nisu imala uzengije.

Arheolozi se nadaju da će ovaj novi nalaz sada dodatno rasvetljava njihovu evoluciju i ulogu, ali i promeniti ustaljeno mišnjenje kako su ih koristili samo muškarci. Činjenica da su ih koristile i žene menja čitavu ideju i pokreće debate o tome ko je jahao konje, prelazio stepe i zauzimao nove teritorije sa istoka. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nepoznati

Pa nije nepoznato - zene su oduvek bile naj,a muskarci su samo bili pomocna radna snaga! Bile su pametne i zasto bi one osvajale,kada je to muski posao?

Najnovije

Priroda

Nauka