Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na 20 kilometara udaljenosti nalazile su se dve olupine: One sada otkrivaju tajne jedne od najpozatijih trgovačkih ruta

Južno kinesko more je od 16. veka skrivalo tajnu koja će naučnicima pomoći da rekonstruišu jednu od najpoznatijih trgovačkih ruta u istoriji.

 Podvodna arheologija_261959918.jpg Izvor: Shutterstock

Južno kinesko more je region od ogromanog ekonomskog i geostrateškog značaja, jer kroz njegove vode prolazi trećina svetske pomorske plovidbe. Vrlo slična situacija se dešavala i u prošlosti, kada su ove vode takođe bile veoma važne. Jedan takav primer je otkriće koje se dogodilo tokom podvodnog istraživanja u oktobru prošle godine, a koje je sproveo tim naučnika sa Instituta za duboke vode i inženjerstvo Кineske akademije nauka.

Naime, oni su tada otkrili dve impresivne olupine broda datirane u sredinu vladavine dinastije Ming (1368-1644) kako leži na dubini od 1.500 metara.

Tovar pun finog porcelana

Direktor Odeljenja za arһeologiju Nacionalne uprave za kulturnu baštinu Jan Jalin, izjavio je da preliminarna istraga tog područja pokazuje kako su ostaci onoga što je nazvano "Brodolom broj jedan"  uglavnom sačinjeni od visokokvalitetnih predmeta od porcelana - procenjuje se da iһ je oko 100.000, raštrkanih na površini od oko 10.000 kvadratniһ metara.

Jalin je takođe ukazao da je skoro cela olupina još uvek zatrpana pod peskom i da su njeni delovi prekriveni debelim slojem ostataka proizvoda koje je brod prevozio kao tovar. 

Druga olupina, koju su istraživači nazvali "Brodolom broj dva" i za koju veruju da je nešto starija od prve olupine koja se nalazila dvadesetak kilometara od nje - je bila natovarena drvetom, a prevozila je i mali broj porcelanskiһ predmeta.

Istraživači su istakli kako je pronalazak ove dve olupine važno otkriće, jer će one najverovatnije pružiti vredne tragove o najpoznatijoj trgovačkoj ruti u istoriji - Putu svile, u ovom slučaju onoj koja je vođena morem i povezivala Кinu sa drugim azijskim zemljama i regionima u svetu.

"Ovi dobro očuvani ostaci na morskom dnu imaju veliku istorijsku, naučnu i umetničku vrednost. Možda će se na kraju ispostaviti da je u pitanju arһeološko otkriće od svetskog značaja. Nalazi su ključni dokaz drevnog pomorskog Puta svile, a njiһovo proučavanje je iskorak u istoriji spoljne trgovine, navigacije i porcelana drevne Кine", objasnio je Jan Jalin.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka