Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tragovi stakla, kožnih materijala i raznih alata: Otkrivene zanatske radionice starih Rimljana

Na jednom arheološkom lokalitetu na severu Francuske istraživači su naišli na zanimljive tragove, ubrzo su shvatili o čemu je reč.

 Iskopavanja u Buđošu Izvor: Shutterstock

Prilikom iskopavanja u severnoj oblasti Pa de Kale u Francuskoj, arheolozi iz Nacionalnog instituta za preventivna arheološka istraživanja otkrili su ostatke zanatskog naselja iz ranog Rimskog carstva. Lokalitet je sačuvan na aluvijalnim naslagama reke Lis i to zahvaljujući sloju sedimenata koji je dostizao debljinu između 2,5 i 3 metra.

Tokom iskopavanja, arheolozi su otkrili ostatke kanala, staklarske radionice i obilje nameštaja, sitne bronzane predmete, zlatne broševe, veliki broj novčića, kao i kuke, ključeve, ploče, metalne šipke i kamen za mlevenje.

Prva zgrada iskopana u ovom zanatskom naselju zauzima površinu od 115 kvadratnih metara, iako su joj sačuvani samo temelji. Druga zgrada koju su arheolozi ispitali - a koju su identifikovali kao staklarsku radionicu, je delimično očuvana. Tokom radova, lociran je i cilindar od plavog stakla spreman za topljenje.

Isto tako, proučavanjem peći, kao i onoga što je očigledno bio trag požara, omogućilo je arheolozima da identifikuju različite faze okupacije ovog mesta. Drugi značajni elementi koji su otkriveni su ostaci kožnih cipela sa kopčama na đonu i brojni trouglasti komadi, takođe od kože. Svi oni pružaju više nego moguće dokaze o prisustvu obućara, koji je koristio reku kao deponiju.

Ostaci iz srednjeg veka

Tokom iskopavanja pronađeno je nekoliko fragmenata vodeničkog kamena, od kojih su neki preveliki da bi se mogli koristiti ručno. Prema istraživačima ovo ukazuje da je na ovom mestu postojao mlin - verovatno nedaleko od nedavno otkrivenog kanala. Ali na tom području nisu locirani samo materijali iz rimskog perioda, već i građevina od oko 100 kvadratnih metara iz srednjeg veka.

Ova srednjovekovna građevina se sastoji od nekoliko prostorija, kao i malog zidanog podruma. U jednoj od prostorija sačuvani su ostaci ognjišta, što sugeriše da je tu mogla biti kuhinja. Ova zgrada je možda bila deo mnogo većeg kompleksa iz blizine, napuštenog sredinom 16. veka, baš kada su mesto uništile trupe cara Karla V, 1553. godine.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka