Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sedam redova na hebrejskom - imena i brojevi: Arheološka iskopavanja u Jerusalimu dovela do otkrića kamene ploče

Nekada davno hodočasničkim putem koji je povezivao Davidov grad sa Hramskom gorom u Jerusalimu, nalazila se užurbana trgovačka ulica. Kako arheolozi to znaju?

 Jerusalim_17329264.jpg Izvor: Shutterstock

Glavni hodočasnički put do grada Jerusalima je pre nekoliko dana bio mesto neverovatnog otkrića - kamene ploče stare 2.000 godina koja prema mišljenju arheologa iz Izraelske uprave za antikvitete predstavlja svojevrsnu "priznanicu" za plaćanje.

Šta je otkrilo sedam redova na hebrejskom?

Na ploči se nalazi sedam delimično sačuvanih redova u kojima se mogu pročitati različita imena, kao i razna slova i brojevi. Pa se tako npr. ime "Šimon" pojavljuje na kraju reda, a zatim sledi hebrejsko slovo "mem". Dok se u ostatku teksta raspoznaju simboli koji predstavljaju brojeve, od kojih su neki praćeni spomenutim slovom "mem" ili "reš", što je skraćenica za "novac".

"Svakodnevni život stanovnika Jerusalima koji su ovde živeli pre dve hiljade godina urezan je u ovom kamenu. Potvrde su u prošlosti korišćene i u komercijalne svrhe, a to što je ova priznanica došla do nas je retko i korisno otkriće.", izjavili su arheolozi. Jer kako dodaju otkriva da je ovaj hodočasnički put bio važna i užurbana trgovačka ulica.

Iako je ploča otkrivena van konteksta, na kraju je datovana u sredinu 1. veka n.e. - na kraju perioda Drugog hrama. Da bi to postigli, istraživači su se oslanjali na karakteristike pisma, vrstu kamena i njegovu sličnost sa drugim natpisima.

"Ovo arheološko nalazište se nalazi u jednom od najživljih centara drevnog Jerusalima. Svaki mali fragment je izvor informacija, a svakako da drevni natpis dodaje fascinantnu novu dimenziju istoriji grada", kako ističe direktor iskopavanja Nahšon Szanton.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka