Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pisani izvori su tvrdili da su Mongoli uništavali čitave novoosvojene gradove? Arheolozi ima drugačije odgovore

Suprotno tvrdnjama izvora, arheološki podaci ukazuju da mongolska vojska nije uništavala čitave gradove - bar ne u centralnim delovima Azije.

 Mongolska vojska-0007898885.jpg Izvor: Profimedia

Mongolsko carstvo se smatra jednim od najvećih u istoriji, a njegova teritorija je u jednom trenutku zauzimala 24 miliona km2. Već u prvoj polovini 13. veka, Džingis-kan pokreće brojne pohode i osvaja ogromna prostranstva. Njegovi naslednici će takođe nastaviti trend, ali ono što je pratilo sva ova osvajanja prema izvorima jesu i masovna uništenja gradova na novoosvojenim teritorijama. 

Stoga su moderni istraživači dugo verovali u ove tvrdnje i kada su u pitanju bile novoosvojene teritorije u centralnim delovima Azije gde su otkriveni brojni napušteni gradovi u periodu od 12. do 14. veka. Nova studija koju je predvodila dr Kejti Kembel sa Univerziteta Kamebridžu sada sugeriše da je razlog za ovo najverovatnije bilo nešto drugo. 

Šta je bio glavni razlog?

Suprotno brojnim izveštajima iz srednjeg veka - iskopavanja sprovedena od strane arheologa ne nalaze mnogo dokaza o direktnom uništavanju gradskih celina od strane Mongola. Umesto toga, tragovi koji su otkriveni više ukazuju da su oni bili napuštani usled depopulacije. 

Primer ove prakse su i arheološki lokaliteti Merv i Otrar u Kazahstanu i Turkmenistanu - gde su uočeni jasni tragovi smanjanja broja stanovništva koje se povlačilo pred neprijateljem, a što je naknadno uticalo i na nedostatak resursa za održavanje zemljanih struktura i pratećih sistema za navodnjavanje. Ovo je vremenom dovelo do propadanja urbanih centara, ali i procesa koji je u jednom trenutku bilo nemoguće preokrenuti. 

"Iako je verovatno da su Mongoli naneli određenu štetu urbanom celinama, oni nisu bukvalno uništili čitave gradove. Bez obzira na to, oni su izazvali krizu u centralnoj Aziji, uglavnom zato što su poremetili cikluse usled bekstva lokalnog stanovništva pred neprijateljem", tvrdi dr Kembel. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srb

Nisam znao da se i to zove nauka! Čuj, oni "sugerišu"! Znači, mož' da bidne, al ne mora da znači...

Najnovije

Priroda

Nauka