Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Možda i nije bilo onako kako su naučnici mislili: Šta nam otkriće tri rimska logora govori o Nabatejskom carstvu?

Anektiranje Nabatejaskog carstva moža i nije bio tako jednostavan proces, kako se sve do sada činilo naučnicima.

 Rimska legija_76096876.jpg Izvor: Shutterstock / meunierd

Rimsko carstvo je 106. godine n.e. anektiralo Nabatejsko carstvo, proces za koji su naučnici mislili da je bio koliko-toliko mirna tranzicija nakon smrti poslednjeg nabatejskog vladara Rabela II. Međutim, nakon što je grupa arheologa na teritoriji Jordana i Saudijske Arabije otkrila ostatke čak tri rimska logora iz 2. veka, sumnja se da je ovaj proces bio komplikovaniji nego što se prethodno verovalo. 

Datumi se poklapaju

Vođa istraživanja i arheolog dr Majkl Fredli ističe kako je siguran kako su dva logora u istočnom Jordanu i jedan na samoj granici sa Saudijskom Arabijom"gotovo sigurno izgradili vojnici rimske vojske, s obzirom na tipičan oblik građevina". Smatra se da je reč o privremenim kampovima sa početka 2. veka, što se poklapa sa datumom nestanka Nabatejskog carstva. 

Njihov položaj i udaljenost od oko 40 km, otkriva da su ih gradile konjičke jedinice na kamilama. Ovo je bila prevelika razdaljina za pešadiju koja nije mogla da je pređe u jednom danu s obzirom na klimu, opremu koju su nosili sa sobom. Pored toga, ono što je posebno iznenadilo istraživače je i njihova dobra očuvanosti zbog čega ih svrstavaju u red važnijih nalaza koji svedoče o rimskim pohodima u ovom delu sveta tokom antike. Jer rimske tvrđave možda otkrivaju kako je Rimsko carstvo kontrolisalo provinciju, ali privremeni logori otkrivaju kako su je stekli. 

Zapadno od ova tri privremena logora se potencijalno nalazi još jedan, a ono zbog čega se sumnja da je povezan sa njima jeste činjenica da se nalaze na istom putu. Stoga je njihova svrha najverovatnije bila da se tu smeste trupe poslate da obezbede teritoriju - što sugeriše da rimska aneksija Nabatejskog carstva nije bila tako mirna ili laka kao što se verovalo ili je bar zahtevalo izvesno vojno prisustvo.

Jedino što za sada ostaje nejasno jeste zašto je najzapadniji logor tako velik. Da li su se snage podelile i ako jesu, gde je otišla druga polovina? Da li je zbrisana u borbi ili su npr. ostali u zapadnom logoru da bi snabdevali vodom druge logore?

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Antiquity.

Možda će vas ineteresovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srb

I veliš, konjičke jedinice koje su jahale na kamilama?

Najnovije

Priroda

Nauka