Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sličan pribor je iskopan samo još u Pompeji: Pincete, kamen za mlevenje lekova i skalpeli čiji vrh je mogao da se menja

Prilikom iskopavanja groblja u Đašag regionu u Mađarskoj, arheolozi su otkrili grobnicu rimskog lekara pored kog se nalazila i njegova oprema, izvanredne očuvanosti.

 Skelet-0373350257.jpg Izvor: Profimedia / ilustracija

Iskopavanja je sproveo tim naučnika sa Etvoš Lorand Univerziteta iz Budimpešte i lokalnog muzeja, a nakon preliminarnog istraživanja pomoću magnetometarskog polja, čiji rezultati su sugerisali da se ispod zemlje nalaze arheološki ostaci.

Groblje iz avarskog perioda i otkirće jedne starorimske grobnice

Čim su počeli sa iskopavanjima arheolozi su otkrili nalaze karakteristične za ovaj deo sveta, tačnije Mađarsku. Otkriveno je nekoliko grobnica iz avarskog perioda, čiji nosioci kulture su bili poznati po svoj ratničko-nomadskom načinu života.

Ali kada su rešili da istraže malo dublje slojeve, otkrili su nekoliko metalnih predmeta pohranjenih u plitki grob muškarca. Radiokarbonskim analizama je utvrđeno da potiču iz 1. veka n.e., što ukazuje da je pokojnik sahranjen na ovom mestu kada su delovi današnje Mađarske pripadali rimskoj provinciji Panoniji.

Pretpostavka je da su predmeti stavljeni u dve drvene kutije na osnovu tragova zakivaka, ali i da su korišćeni za hirurške intervencije. Pre svega jer su otkrivene pincete, igle i skalpeli od legure bakra na kojima je mogla da se menja oštrica pri vrhu.

Pored toga, prikupljeni su i ostaci nečega za šta arheolozi veruju da je u pitanju drevni antički lek jer se nalazi pored kamena za mlevenje čija svrha je bila da izmeša i samelje biljke. Sve je poslato na analizu, a rezultati se i dalje čekaju.

Do tada, antropolozi su uspeli da odrede kako su svi ovi predmeti pripadali muškarcu starom između 50 i 60 godine, iako je uzrok smrti nepoznat. Drugim rečima, na njegovom skeletu nije uočen ni najamnji znak traume ili bilo kakve bolesti, ali naučnici se nadaju da će više detalja o njegovom životu i smrti dobiti nakon analize drevne DNK.

"Otkriven je samo još jedan primer medicinskog pribora sličnog ovom iz istog perioda i on potiče iz Pompeje", kako tvrde istraživači.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka