Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Statua Bude iskopana u staroegipatskoj luci: Kako je dospela tu?

Berenika je bila luka na obali Crvenog mora, a vrlo rano su vladari iz dinastije Ptolomeijida uvidele njen značaj - u njoj su se spajale trgovačke rute Egipta i Etiopije sa Sirijom i Indijom.

 Berenika-0200669909.jpg Izvor: Profimedia

Bereniku Trogloditiku je osnovao Ptolomej II Filadelf, sredinom 3. veka p.n.e i dao joj ime gradu po svojoj majci. Ovaj grad je vrlo brzo stekao važnu ulogu luke, u kom su se spajale mnoge trgovačke rute. A koliko je bio značajan govori i podatak da je od njega pa do Koptosa u dolini Nila bio izgrađen put. 

Zabeleženo je da je on između 1. i 2. veka n.e., pod rimskom upravom bio jedna od glavnih stanica za trgovinu  slonovima korišćenim u ratu i egzotičnom robom kao što su biber, poludrago kamenje, tkanina i slonovača, transportovanom između Indije, Šri Lanke, Arabije i Gornjeg Egipta.

Tim arheologa iz Amerike i Poljske je nekoliko godina radio na istraživanju ovog lokaliteta, da bi u poslednjoj kampanji unutar kompleksa jednog hrama našli statuu visoku 71 centimetara koja prikazuje Budu u stojećem stavu.

Oko Budine glave je vidljiv oreol koji simbolizuje sunčevu svetlost, često prikazivan element u budističkoj ikonografiji kako bi se dočarala učiteljeva navodna mogućnost da se "pretvori u svetlost", tj. da emituje zrake svetlosti dok se nalazio u nirvani. 

Prema dr Marijusu Gojazdi, materijal korišćen za izradu statue potiče najverovatnije iz okoline Istanbula, a jedna od mogućih teorija je da su trgovci iz Indije na svom putu dali lokalnim majstorima da isklešu skulpturu. Potom su je postavili u obližnji hram, gde su otkriveni natpisi na sanskritskom jeziku dok stoje pored onih napisanih na starogrčkom. 

Arheolozi su takođe otkrili dva novčića poreklom iz indijskog kraljevstva Satavahana, drevne indijske dinastije. Satavahana je bilo jedno od prvih indijskih kraljevstava koje je proizvodilo novac sa likovima svojih vladara, a dva takva primerka otkrivena u Berenici potiču iz II veka n.e..

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka