Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potraga za njim je trajala godinama: U drevnom gradu grčkih kolonijalista otkriven hram posvećen bogu mora?

Arheolozi koji rade na istraživanju antičkog grada Paestum-a, tvrde da su sada otkrili njegov davno izgubljeni hram.

 Posejdonija_1384712033.jpg Izvor: Shutterstock

Od sredine 6. do sredine 5. veka p.n.e. na obali Tirenskog mora se razvijao grad Paestum, deo Magna Graecia-e. Mnoge od njegovih građevina su i danas veoma dobro očuvane, uključujući amfiteatar, gradske zidine, putevi i nekoliko hramova, od kojih su najpoznatija tri urađena u dorskom stilu. 

Međutim, to nisu bile jedine građevine, jer su mnoge od njih ostale skrivene ispod slojeva zemlje. Poput novootkrivenih ruševina u kojima su nađene zavetne statue i kamene glave bika za koje se sad sumnja da su pripadale čuvenom hramu drevnog grada. 

Izgubljen hram boga mora

Iako je ovaj grad danas najpoznatiji po svom starorimskom imenu Paestum, njegovo prvobitno ime koje su mu početkom 7. veka p.n.e. dali grčki kolonijalisti je bilo Posidonija. Ime koje upućuje na bitnu činjenicu, a to je da je njegov zaštitnik najverovatnije bio starogrčki bog mora Posejdon. Iz tog razloga, u izvorima pominjan Posejdonov hram - sagrađen negde oko 460. godine p.n.e. - je morao da bude najvažniji verski objekat u gradu.

Prvobitno se mislilo da je najveći hram na arheološkom lokalitetu posvećen spomenutom božanstvu, ali nakon detaljnih analiza i upoređivanja izvora, zaključak do kog su naučnici došli je bio da je ovaj hram bio posvećen Heri ili Apolonu. Ovo je otvorilo pitanje: gde se nalazi izgubljeni hram boga Posejdona i zaštitnika grada?

Tokom arheološke kampanje 2019. godine identifikovani su ostaci hrama u dorskom stilu, koji se nalazi pored mora. Da bi sada na ovom mestu arheolozi pronašli brojne indicije u prilog tezi da je građevina verovatno izgubljeni hram, najvažnije versko mesto u drevnom gradu.

Razlog za ovo pružili su nalazi votivnih statueta i arhitektonskih elemenata povezanih sa kultom Posejdona, uključujući 15 statueta na kojima su prikazane ljudske figure dok jašu na delfinima i 7 figura u obliku glava bika, od kojih su prve smatrane glasnicima, a druge svetim životinjama boga mora. 

Jedan od elemenata koji takođe navodi stručnjake da veruju kako je ovaj hram bio posvećen Posejdonu je i njegova blizina obali. "Članovi posade sa brodova koji su prolazili pored obale ne bi mogli da ga ne primete", kaže direktor Arheološkog parka Ticijano d'Anđelo. I dodaje da ako arheološka iskopavanja u budućnosti zaista potvrde njihovu teoriju, onda bi ovo moglo da bude najveće otkriće ikada zabeleženo na lokalitetu. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka