Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Figure sa minđušama i šlemom: Ispod životinjskog groblja otkriven redak nalaz iz praistorije - deo reljefne scene?

Ispod grobnice sa 60 životinjskih skeleta, naučnici su otkrili pet figura koje su najverovatnije pripadale reljefu.

 Arheološka iskopavanja_1930393082.jpg Izvor: Shutterstock

Između VIII i V veka p.n.e. u jugozapadnim delovima Iberijskog poluostrva je cvetala kultura po imenu Tartesosa. Danas o njoj znamo zahvaljujući arheološkim iskopavanjima na brojnim lokalitetima, među kojima se nalazi i Kasas de Turnjelo u blizini Badajoza. 

Tu je sada otkriveno pet figura tokom iskopavanja koju su sproveli Institut za arheologiju Meride i Visoki savet za naučna istraživanja, čiji glavni cilj je bio otkriće glavne zgrade kompleksa. Nakon završenih iskopavanja i analiza arheolozi veruju da je mesto na kom su figure nađene, glavna zgrada i da se u njoj nalazilo svetilište ili palata. 

Na istom mestu su ranije pronađeni ostaci životinjske grobnice, sa skeletima najmanje 60 životinja, uključujući krave, konje, svinje i pse. Pronađena je i takozvana "banketna sala" u kojoj je iskopana luksuzna keramika i kuhinjski pribor poput bronzanog kazana i gvozdenih noževa. U svetlu ovih otkrića, veruje se da su se ovde održavali ritualni banketi.

Ženske figure sa minđušama

Među pronađenim predmetima najznačajnija su dva gotovo potpuna reljefa poprsja koji predstavljaju ženske figure sa minđušama u ušima, isklesanih u mekom kamenu. Vođa iskopavanja Ester Rodrigez, tvrdi da su one izuzetno značajne jer "prvi put vidimo kako su ljudi ove kulture nosili nakit, što omogućava da se utvrdi ko je nosio ovu vrstu predmeta".

Postoje dve hipoteze: da su to bile istaknute žene u društvu ili božanstva Tartesijanskog panteona. Ukoliko bi se ispostavilo da je u pitanju druga teorija, naučnici bi iz korena morali da menjaju svoje mišljenje o ovoj kulturi - jer do sada nisu pronađene slične figure i smatralo se da su božanstva predstavljena kroz motive iz prirode ili sveto kamenje.

Ostale tri figure su nepotpune, ali je jedna od njih identifikovana kao ratnik - pošto je sačuvan jedan deo njegovog šlema. Prema mišljenju tima naučnika koji ih je pronašao, pet figura su bile deo jednog reljefa i verovatno su zajedno predstavljale čitavu scenu. Šta je na njoj bilo predstavljeno? Naučnici ističu da to niko ne može da zna sa sigurnošću, ali pretpostavka je da su na njoj predstavljeni ratnik i njegova zaštitna božanstva.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka