Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Čičen Ici otkrivena kamena ploča Maja sa prikazom dve figure ispred lopte: Sa kojim ritualom je arheolozi povezuju?

Tokom iskopavanja u Crvenoj kućin na lokalitetu Čičen Ica, arheolozi su otkrili kamenu ploču povezanu sa čuvenom ritualnom igrom kod Maja.

 Čičen Ica_2122199747.jpg Izvor: Shutterstock

Smešten severno od poluostrva Jukatan, Čičen Ica je bio jedan od najvećih i najvažnijih gradova Maja. Sve do kolapsa majanske civilizacije, grad je imao ogromnu političku moć, iako se na vrhuncu svoje moći smatrao svetim mestom izgrađenim oko senote u kojoj su prinošene žrtve bogovima. 

Međutim, njegov značaj je prevazišao granice vremena, a ovo veličanstveno arheološko nalazište upisano je na listu svetske baštine Uneska 1988. godine, da bi 2007. godine bio proglašen i za jedno od svetskih čuda novog sveta. 

Redak nalaz koji ima veze sa svetim ritualom Maja

Pored toga što svake godine privlači na hiljade turista, Čičen Ica je raj za arheologe. Jedno od najnovijih otkrića izvršio je arheološki tim sa Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju Meksika u arhitektonskom kompleksu Kasa Kolorada, poznatom i kao "Crvena kuća" ili Čičančob. Upravo u ovoj oblasti je nađena kamena ploča povezana sa igrom sa loptom koja datira iz ranog postklasičnog perioda tj. od 750. do 1050. godine n.e..

Ritualna igra loptom

U stvari, ovo je jedan od najslavnijih i najpoznatijih rituala Maja. Rekreira bitku između sila tame i sila svetlosti, a u slučaju da se igra sa specijalnim ciljem -a ne samo zbog zabave - dešavalo se i da pobednička ekipa na kraju bude žrtvovana bogovima. 

Prečnika 32,5 cm, debljine 9,5 cm i težine oko 40 kg, komad je nazvan "Disk igrača sa loptom" zbog bareljefne oko ikonografske unutrašnjost na kojoj su smeštene dve figure koje se tumače kao igrači lopte. Otkrila ga je arheolog Lizbet Beatriz Mendikuti Perez u strukturi 3C27. Oznaka u sedimentnoj steni, pronađena je u obrnutom položaju i na 58 cm od površine, što navodi arheologe na pretpostavku da je bila deo istočnog zida luka. Kao i da je njen sadašnji položaj posledica urušavanja.

"Na ovom arheološkom loklaitetu retki su hijeroglifski zapisi, a kamoli kompletan tekst, takvo otkriće se ovde nije desilo više od 11 godina", istakao je Fransisko Peres. Moguće je da je kamena ploča korišćena da bi se obeležio neki važan događaj koji se odvijao na terenu u Кasa Кoloradi, mnogo manjem od Velikog terena - takođe smeštenog u Čičen Ici.

Hijeroglifska traka, prisutna na prednjoj strani, široka je približno 6 cm i ona okružuje scenu prečnika 20 cm. Ikonografska i epigrafska studija ovog dela, koju je vodio arheolog Santjago Alberto Sobrino Fernandez, identifikovala je dva lika kao igrače koji stoje ispred lopte i 18 natpisa koji sadrži datum 2 Eb 10 Cumku, što ukazuje na godinu 894..

"Lik sa leve strane nosi pokrivač za glavu od perja i pojas koji predstavlja element u obliku cveta, verovatno lokvanja. U liniji sa licem se nalazi pergament, što tumačimo kao dah ili glas. Protivnik nosi pokrivač za glavu poznat kao 'zmijski turban', koja se može videti na više predstava u Čičen Ici", navodi Fernandez. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka