Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svedoci pada kraljevine Makurije? Arheolozi u Staroj Dongoli otkrili jedinstvene hrišćanske freske i natpise

Tokom iskopavanja u prestonici davno uništene kraljevine Makurije, arheolozi su otkrili freske za koje tvrde da su jedinstvene u hrišćanskoj ikonografiji.

 Stara Dongola-0040262270.jpg Izvor: Profimedia

SMEŠTENA na zapadnoj obali Nila, Stara Dongola je bila prestonica legendarnog hrišćanskog kraljevstva Makurije. Iako je grad osnovan u 5. veku n.e. sa ciljem da služi kao utvrđenje, on je ubrzo postao užurban trgovački centar i polazna tačka za karavane koji se kreću ka Darfuru i Кordofanu.

Širenjem hrišćanstva na ove prostore, Stara Dongola  u 6. veku postaje prosperitetna prestonica. Unutar njenih zidina su podignute crkve, dve palate i manastir, razne javne zgrade od kojih su do danas ostale sačuvane terme. Svoj vrhunac je dostigla između 9. i 11. veka, da bi između 13. i 14. veka usled muslimanskih napada počela da gubi na značaju. 

Nalazi hrišćanskih freski

Danas smeštena u Republici Sudan, Stara Dongola je već neko vreme predmet izučavanja istraživača iz Centra za arheologiju Mediterana sa Univerziteta u Varšavi. Predvođeni Lorencom de Lelisom i Mačejem Vižgolom, oni su iskopali podzemnu komoru i kompleks zasvođenih prostorija napravljenih od ćerpiča, skrivenih ispod temelja kuća koje se datuju u period između 16. i 19. veka.

U jednoj od njih, arheolozi su locirali otvor koji vodi u malu prostoriju sa zidovima ukrašenim neobičnim prizorima. Ovo uključuje neke jedinstvene freske u hrišćanskoj ikonografiji, sa prikazima Hrista, Arhanđela Mihaila, Device Marije i nubijskog vladara po imenu David.

"Na freskama su prikazani Bogorodica i Hristos, kao i scena sa nubijskim kraljem, Hristom i arhanđelom Mihailom. Međutim, ovo nije tipičan prikaz zaštite od strane svetaca i arhanđela. Кralj se klanja Hristu, dok stoji na oblacima i ljubi mu ruku. Dok arhanđel Mihailo, sa raširenim krilima štiti i kralja i samog Hrista", navode istraživači u saopštenju.

Pored fresaka su pronađeni i neki natpisi u kojima se više puta spominje nubijski kralj David - vladao Makurijom između 1272-1276. godine, a koji traži od Boga da zaštiti grad. 

"David je bio jedan od poslednjih vladara Makurije, čija vladavina označava početak kraja kraljevstva. On je iz nepoznatih razloga napao Egipat, koji je izvršio invaziju na Nubiju u okviru odmazde, i tada je Dongola po prvi put osvojena u svojoj istoriji. Možda je slika nastala dok se mamelučka vojska približavala ili opsedala grad", nagađaju arheolozi.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka