Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlasi kose su bojili u crveno i polagali u kutiju: Otkriven najstariji dokaz o upotrebi psihoaktivnih supstanci u Evropi

Arheolozi sumnjaju da su našli dokaz o najranijoj upotrebi psihoatkivnih supstanci među stanovnicima Evrope.

 Pećina na Menorci-0313729204.jpg Izvor: Profimedia / ilustracija

Decenijama unazad se spekulisalo na ovu temu, ali sem nekih ostataka biljaka i prikaza u umetnosti, naučnici sve do sada nisu imali konkretnih dokaza o upotrebi psihoaktivnih supstanci među drevnim Evropljanima. Međutim, međunarodni tim istraživača je sada na Menorci otkrio pramenove kose na osnovu koje mogu da tvrde da je njihova upotreba bila sastavni deo ritualnih praksi. 

Pećina na Menorci, po imenu Es Karit je u bronzanom dobu služila kao mesto ritualnih radnji i sahrana. Naime, u njenoj unutrašnjosti su otkrili gomilu kutija sa pramenovima kose zajedno sa oko 200 grobnica. Načnici su sada te ostatke prikupili i poslali na dalje analize. Rezultati su pokazali da je njihova kosa u jednom trenutku bojena u crveno, ali i da se u njima nalaze tragovi atropina, efedrina i skopolamina. Supstance koje mogu da izazovu halucinacije i izmene čovekovu svest. 

"Rezultati pružaju direktne dokaze o konzumiranju biljnih lekova i što je još zanimljivije, otkrivaju upotrebu više psihoaktivnih vrsta", pišu istraživači u svom radu. Poput biljaka mandragoge, bunike, tatule i drugih lokalnih biljaka sa istim ili sličnim dejstvom, koje su spremali šamani za specijalne prilike. 

Zanimljivo je da je kosa polagana u kutije napravljene od drveta i rogova, i da su na njima vidljivi koncentrični krugovi. Naučnici tvrde da bi oni najverovatnije predstavljali neku vrstu očiju koja je povezana sa ritualnim obredima i uzimanjem supstanci, ali dodaju i da je nešto slično već beleženo na drugim arheološkim lokalitetima. 

"Ovi rezultati potvrđuju upotrebu različitih biljaka koje sadrže alkaloide od strane lokalnih zajednica ovog zapadnomediteranskog ostrva do početka prvog milenijuma p.n.e..", pišu istraživači.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Scientific Reports.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka