Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odsecanje ruku neprijatelja kod starih Egipćana - od koga su ovaj običaj preuzeli i koja je bila njegova svrha?

Analizama 12 odsečenih šaka sa arheološkog lokaliteta koji je nekada davno predstavljao prestonicu Hiksa - Avaris, istraživači su došli do novih otkrića.

 Avaris-0147798686.jpg Izvor: Profimedia

AVARIS, današnji Tel el-Daba na delti Nila, početkom 2. milenijuma p.n.e. je bio drevna prestonica Hiksa, naroda koji je došao sa Bliskog istoka i vladao Egiptom narednih 100 godina. Za to vreme došljaci su u gradu izgradili brojne građevine, palatu, kao i veliki hram posvećen staroegipatskom bogu pustinje, oluje i haosa Setu.

Tokom iskopavanja 2011. godine na lokalitetu Tel el-Daba, unutar tri jame iskopane u dvorištu palate, arheolozi su došli do prilično uznemirujućeg nalaza: 12 amputiranih šaka, koje su ukazivale da je praksa "uzimanja trofeja" usvojena od Hiksa kod starih Egipćana. Sada je tim austrijskih i nemačkih istraživača temeljno proučio ovo jedinstveno otkriće i objavio rezultate u časopisu Nature.

Ova vrsta prakse je dokumentovana u natpisima i reljefima iz raznih grobnica i hramova od Novog kraljevstva pa sve do Ptolomejske ere, ali ovo je prvi put da je izvršena osteološka analiza zasnovana na fizičkim dokazima. Anatomske analize koje su izvršili istraživači na ostacima pokazuju da su šake pripadale jedanaestorici muškaraca i verovatno jednoj ženi. Ali još uvek se ne zna da li su one amputirane pre ili posle smrti.

Studija je takođe otkrila da su nakon odsecanja, delovi podlaktice namerno uklonjeni. Nakon toga, šake su stavljene u jame sa raširenim prstima i dlanovima okrenutim prema zemlji. 

Koja je bila svrha?

Iako arheolozi nisu uspeli da utvrde etničku pripadnost ljudi kojima su šake odsečene, oni su uvereni da je to zaista bila praksa koju su uvezli Hiksi. Reljefi na kojima je predstavljena, mogu se videti u hramu u Abidosu, ili reljefu iz hrama Ramzesa III u Medinet Abuu, a svi zajedno sugerišu da je odsecanja desne šake služilo ne samo da bi se olakšalo prebrojavanje žrtava, već i da bi se na simboličan način prikazala dominacija nad neprijateljem. 

"U ovom politički strukturiranom okviru, odsečene ruke su služile kao simbolična valuta za sticanje statusa u okviru sistema vrednosti koji slavi rat i dominaciju, kao što tvrde druge bioarheološke studije u geografski različitim kontekstima", zaključuju autori ove studije.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka