Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Okno staro 5.000 godina služilo kao mesto ritualnog žrtvovanja: Arheolozi otkrivaju zašto je ubijan zec, a zašto stoka?

Otkriće staro oko 5.000 godina, arheolozima sugeriše da se radi o mestu ritalnog žrtvovanja.

 Halberstadt - 0763378480.jpg Izvor: Profimedia

PRE NEKOLIKO milenijuma, pripadnici različitih kultura i zajednica, širom sveta su verovali da bi žrtvovanjem životinja mogli da obezbede dobrobiti i umilostive božanstva u koja su verovali. Ova praksa je bila veoma popularna i u centralnoj Evropi, tokom 3. i 4. milenijuma, a tim arheologa iz Nacionalne kancelarije za očuvanje spomenika i arheologiju Saksonija-Anhalta, sada je otkrio okno u planinama Harc koje prema njihovim tvrdnjama skriva tragove ritualnih žrtvovanja. 

Nalaz je usledio nakon otkrića grobnice iz ranog 3. milenijuma p.n.e., koja bi se mogla pripisati kulturi loptastih amfora

Uvek je žrtvovano nešto posebno

Okno dubine 2 m je otkriveno tokom arheoloških iskopavanja tima predvođenog arheologom Suzanom Fridrih. Detaljnim analizma je utvrđeno da su u njega bile položene životinjske kosti na različitim dubinama, što ukazuje da su one bile žrtvovane. 

"Uvek je žrtvovano nešto posebno da bi se ugodilo bogovima", kaže Fridrih. Stoka i psi, koji su pronađeni u Halberštatu, bili su izuzetno važni za pripadnike te zajednice. "Stoka je bila nešto posebno, garancija da će hrane biti. Naravno, dok su psi igrali važnu ulogu u uzgoju stoke."

Među ostacima su otkriveni i skeleti tri zeca, za koje je nakon analiza utvrđeno da su mladunci stari samo šest meseci. "Mislim da se ovde radi o simbolu plodnosti", kaže Fridrihova. Pored hrane, plodnost je bila veoma važna jer je značila produžetak vrste, a samim tim i društva, za spomenutu zajednicu simbol iste su najverovatnije bili mladi zečevi.

Kameni grob u blizni

Na samo nekoliko metara od okna otrkiven je grob izrađen od većih komada kamena, koji se zahvaljujući prilozima i tipu sahranjivanja može preciznije datirati od okna - sahranjivanje je vršeno pre oko 4.800 godina, odnosno u srednjem neolitu. Što znači da je pokojnik u njemu bio pripadnik kulture loptastih amfora. Prema Fridrihovoj, iako se ne može tačno ne može odrediti identitet osobe, prilozi ukazuju da on nije bio bilo ko. 

Međutim, još uvek je nejasno da li je kultura iz koje potiče pokojnik, sagradila i žrtveno okno. Na osnovu ulomaka grnčarije pronađenih u njenom gornjem delu, može se utvrditi da su oni znali za postojanje tog okna, a naučnici još uvek čekaju rezultate analiza koje bi im uskoro rešile misteriju.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka