Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriće golišavog božanstva: U otpadnoj jami koja je služila i kao kamenolom Rimljanima, iskopane - Venere

U jednom kamonolomu u blizini Rena, arheolozi su otkrili gomilu zanimljivih nalaza, od kojih se izdvajaju dve statue.

 Lokalitet u Renu-0421312557.jpg Izvor: Profimedia

GRAD REN u severozapadnoj Francuskoj je osnovan još u 1. veku n.e.. U tom periodu Condate Riedonum-u, su gospodarili stari Rimljani. Da bi izgradili kuće, utvrđenja ili javne zgrade u njemu, bile su im potrebne ogromne količine kamena. Stoga su morali da ga donose iz nekog kamenoloma, čija lokacija je morala da bude negde u blizini ovog drevnog grada.

Arheolozi iz Nacionalnog instituta za zaštitna arheološka istraživanja su sada otkrili jedno takvo mesto, za koje tvrde da je najverovatnije bilo ključno za osnivanje grada. Međutim, kada je napušteno posle jednog veka intezivnog eksploatisanja, ono je postalo ni manje ni više nego smetlište. Mesto koje arheolozi najviše vole da istražuju, i baš kao što su očekivali u njemu su iskopali brojne fragmente keramike, novac, igle za odeću, nekoliko statueta od kojih su dve predstavljale boginju Veneru.

Ovo rimsko božanstvo je smatrano boginjom ljubavi, seksa, lepote i plodnosti, a tokom vremena je počela da se povezuje i sa rimskim carevima i njihovom moći. Sam Julije Cezar je tvrdio da njegovo poreklo vodi od Marsa i Venere, a njen uticaj je i u narodu bio velik pa je zauzimala bitno mesto tokom proslava i festivala, religijskih obreda.  

Stoga ne čudi da je jedna od dve figure, predstavljena u obliku Venere - Boginje majke, čiji torzo je bio prekriven tkaninom. Dok je druga Venera predstavljena dok izlazi iz mora, naga - dok desnom rukom cedi kosu. 

Istraživanja su takođe ukazala da je kamenolom zatrpan u 14. i 15. veku, da bi ubrzo nakon ovog perioda opet bio u upotrebi. U njegovoj blizini su otkrivene i zgrade, peći i bunari iz 17. veka. Arheolozi tvrde da je ovo otkriće značajno iz razloga što otkriva na koji način je kamen ovde vađen u rimskom periodu, alate koji su korišćeni tom prilikom i organizaciju upravljanja lokacijom tokom antičkog perioda. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka