Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

2.000 mumificiranih glava ovnova otkriveno u hramu Ramzesa II: Kome su bile posvećene i kada?

Pored ovog otkrića, arheolozi su iskopali i mumificirane glave drugih životinja, ali i zgrade ispunjene bronim nalazima.

 Ramzesov hram u Abidosu_2119554125.jpg Izvor: Shutterstock

Abidos se u starom Egiptu smatrao svetim gradom. Smešten na levoj obali Nila, predstavljao je poslednje počivalište faraona prve dve dinastije, da bi u vekovima koji su usledili bio mesto hodočašća svih onih koji su obožavali boga Ozirisa. 

Pored grobnica iz 4. milenijuma p.n.e., ovde se danas mogu naći i ostaci hramova iz perioda Ramzesa II, Setija I, Ramzesa III i Tutmosa III. Jedan od timove koji radi na istraživnaju istih su i arheolozi sa Univerziteta u Njujorku, koji su u hramu Ramzesa II otkrili oko 2.000 glava mumificiranih ovnova, ali i pasa, divljih koza, krava, jelena i nojeva. 

Pretpostavka je da su ovi ostaci pohranjeni najmanje 1.000 godina nakon smrt Ramzesa II i ostavljeni u njegovu čast, kao deo rituala obožavanja ovnova u toku perioda Bipidusa. Ali tu nije kraj iznenađenjima jer je na istom mestu otkrivena i velika zgrada sa zidovima debelim oko 5 m, koja se datuje u period šeste dinastije Starog kraljevstva. 

Unutar nje su nađene i brojne statue, ostaci drveća, kožne cipele, odeća i papirusi kao svedočanstva minulih vremena na osnovu kojih će istraživači moći nešto detaljnije da kažu o spomenutom periodu. 

"Ovo otkriće bi moglo da pomogne da se rekonstruiše drevni pejzaž Abidosa pre izgradnje hrama Ramzesa II", rekao je Iskandar. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka