Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njihovu lepotu je desetinama vekova skrivala prljavština: Restauracijom otkriveni retki prikazi na hramu u Esni

Prilikom restauracije hrama u Esni, istraživači su otkrili prikaze koji se smatraju izuzetno retkim - a samim tim i vrednim, za period starog Egipta.

 Hram u Esni-0714743809.jpg Izvor: Profimedia

HRAM U ESNI koji se nalazi na 60 km južno od Luksora je izgrađen tokom Ptolomejske ere, da bi do danas prežielo samo predvorje koje je dodato za vreme vladavine cara Klaudija. Ono što je specifično za ovaj deo građevine jeste da je on svojom lepotom zasenio mnoge nalaze drevnog Egipta, zbog čega su arheolozi poslednjih godina mukotrpno radili da mu povrate staru slavu. 

Prošle godine oni su nas iznenadili sa prikazima boginje Nekhbet i Vadžet, koje su pažljivim čišćenjem otkrili ispod prljavštine i ptičjeg izmeta. Da bi tokom ove sezone otkrili prikaze zodijaka, boga sa glavom ovna Hnuma, kao i pet planeta našeg Sunčevog sistema. 

"Predstave zodijaka su veoma retke u egipatskim hramovima", kaže egiptolog Kristijan Lajc sa Univerziteta u Tibingenu u Nemačkoj, čiji tim je sarađivao sa egipatskim Ministarstvom turizma i antikviteta na projektu. I dodao da su znaci zodijaka deo vavilonske tradicije, koji se u starom Egiptu ne pojavljuju sve do Ptolomeja. 

Iako oni tada nisu doživeli spektakularnu popularnost, korišćeni su u određene svrhe. Posebno za ukrašavanje privatnih grobnica i sarkofaga, dok u hramovima ova vrsta prikaza nije beležena. Upravo zbog toga, prikazi iz hrama u Esni uz dva prikaza u Denderi se smatraju veoma vrednim nalazima. 

Pored toga, među ukrasima su otkrivene i strele boginje ratnice Sekhmet sa glavom lava, za koje je postojalo verovanje da donose zaštitu ili uništenje. Kao i niz sazvežđa koja se koriste za određivanje vremena, fantastične zveri poput zmija sa krilima, pticama sa glavama krokodila ili zmija sa glavom ovna. 

Istraživači i restauratori veruju da će u budućnosti doći do još sličnih otkrića jer su radovi još uvek u toku. Od početka 2018. godine, očišćeno je više od polovine plafona, kao i blizu 20 stubova. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka