Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriveni ostaci velike javne zgrade: Da li je u pitanju bazilika čuvenog rimskog arhitekte?

Ukoliko se ispostavi da je ova tvrdnja tačna, to bi značilo da je otkrivena bazilika koju je projektovao čuveni Vitruvije.

 Vitruvius.jpg Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

Bazilika rimskog arhitekte Vitruvija, iz prvog veka pre nove ere, koju su otkrili Leonardo da Vinči i drugi velikani renesanse, a koja se pominje u njegovom traktatu "O arhitekturi", možda je ponovootkrivena tokom građevinskih radova u primorskom gradu na severu pokrajine Marke, nedaleko od renesansnog grada Urbina, naveli su arheolozi, a prenela je Ansa.

Nakon građevinskih radova pojavili su se ostaci značajne javne građevine iz rimskog doba, na prostoru gde se, prema mišljenju pojedinih stručnjaka, nekada nalazila čuvena bazilika.

Zvaničnici Nadzorne službe za arheologiju, likovnu umetnost i pejzaž iz Ankone-Pezaro Urbino i službenici iz Jedinice za zaštitu kulturnog nasleđa dronom su istraživali ostatke rimske javne zgrade bogate dragocenim mermerom.

Ostaci pokazuju veliko bogatstvo mermera, što ukazuje na to da su sigurno pripadali velikoj javnoj zgradi iz Avgustovog doba, naveli su arheolozi.

"Ne možemo da isključimo mogućnost da je to zapravo Vitruvijeva bazilika“, rekla je za italijansku agenciju arhitekta Ilaria Venanzoni i dodala da ostaje da se sačekaju rezultati dubljeg iskopavanja i temeljne analize arheološkog kompleksa.

Vitruvije (Marcus Vitruvius Pollio) koji je živeo u 1. veku pre nove ere u doba Julija Cezara i Oktavijana Avgusta, bio je rimski pisac, arhitekta i vojni inženjer i prvi poznati teoretičar arhitekture.

Bio je nadzornik izgradnje vodovoda u Rimu, a projektovao je i sagradio samo jednu javnu zgradu, baziliku u Fanu.

Izvor: Tanjug

Možda će vas interesovati :

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka