Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Detektorom za metal otkriveno vredno blago: "...nakon što sam ga očistio, ugledao sam različite vrste gravura“

Istoričar Lorenco Rujter nije ni slutio da je na pragu velikog otkrića, kada se njegov detektor za metal oglasio.

 Ostava iz Hugvuda-0762746329.jpg Izvor: Shutterstock

"Bio je kraj dana, bio sam umoran i želeo sam da idem kući. U tom trenutku se oglasio detektor, počeo sam da kopam i ne sluteći da u jednom trenutku u rukama držim vredan predmet. Prvo sam pomislio da je to fragment tegle džema ili nečeg sličnog, ali nakon što sam ga očistio, ugledao sam različite vrste gravura“

Ovim rečima je istoričar Lorenco Rujter opisao svoje otkriće u Hugvudu u Holandiji, do kog je došao tokom 2021. godine. Ubrzo je obavestio vlasti, i na teren su izašli stručnjaci iz Lajdenskog Nacionalnog muzeja za antikvitete kako bi istražili nalaze.

Otkriće koje je sve iznenadilo

Blago se sastoji od četiri zlatne minđuše iz 11. veka u obliku polumeseca, od kojih je na jednoj prikazana glava čoveka iz koje izviru sunčevi zraci. A za koje istraživači veruju da predstavlja portret rimskog Sol Inviktusa, božanstva čiji se praznik slavio tokom zimskog solsticija.

Isto tako, među predmetima su se nalazila i dva zlatna komada nakita u obliku lista koji su se savršeno uklapali, dok su pored njih otkriveni i srebrnjaci. Novčići su datovani u period između 1200. i 1250. godine, što bi moglo da ukaže na to da je blago u celini zakopano sredinom 13. veka.

Pored novčića su se nalazili i ostaci tekstila, što najverovatnije sugeriše na to da su bili umotani u komad tkanine ili u kesu. Istraživači pretpostavljaju da potiču iz biskupije Utrehta i da su kovani između 1247. ili 1248. godine, jer je na aversu vidljiv lik kralja Vilema II od Holandije koji je izabran za kralja Nemačke nakon ekskomunikacije cara Fridriha II. Drugim rečima, u veoma turbulentnim vremenima za Holandiju, kada je došlo do niza oružanih sukoba.

Što se tiče zlatnog nakita, istraživači smatraju da su to najverovatnije porodične nasleđe koje se prenosilo s kolena na koleno, sve dok, iz nekog nepoznatog razloga, nije zakopano zajedno sa novcem.

"Ovo otkriće nije važno samo za Hugvud, već je od nacionalnog, pa čak i međunarodnog značaja. Veoma je retko da se pronađu dragulji iz ovog vremena", rekla je Anemarike Vilemsen, kustos Nacionalnog muzeja za antikvitete u Lajdenu.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Su35

Na novcicim se vidi krst sa cetiri s sto znaci da je blago srbskog porekla

Najnovije

Priroda

Nauka