Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheolozi istražuju mesto koje je nekada povezivano sa veštičarenjem - šta su u njemu iskopali?

Jedan španski istraživač i sveštenik iz 17. veka je opisao ovo mesto i nazvao ga mestom veštičarenja. Danas, njime šetaju arheolozi u potrazi za odgovorima.

 Peru-0726633370.jpg Izvor: Profimedia / ilustracija

Četiri humke na brdu po imenu Siero Kolarado su pre par godina identifikovane kao mesta od potencijalnog arheološkog značaja. Iskopavanjima koja su započeta 2022. godine na ovom mestu u Peruu, timovi sa Jagelonskog Univerziteta i Univerziteta Svetog Marka otkrili su da se unutar njih nalaze ljudski ostaci, ali i velika kamena struktura. 

"Već tokom prvih istraživanja, odnosno iskopavanja u veoma ograničenom obimu, naišli smo na ostatke monumentalne arhitekture od cigle i kamenih blokova" – rekao je bioarheolog Lukaš Majčzrak.

Mesto na kom su se okupljale veštice i čarobnjaci

Španski istraživač Antonio De La Kalanča - živeo u prvoj polovini 17. veka - zapisao je da je ovo područje nekada davno bilo mesto na kom je praktikovano veštičarenje. U svojim hronikama, on je tvrdio da je hram mesto okupljanja čarobnjaka i neke vrste škole.

Kalanča, koji je bio sveštenik, tvrdio je kako je lokalno stanovništvo nagovorio demon, da ga izbegavaju. Pritom, važno je istaći da su bogovi iz drugih kultura često opisivani kao demoni među evropljanima tog vremena. Uzevši sve u obzir, naučnici su pristupili iskopavanjima i na najvišoj humci otkili tela umotana u ofarbane visokokvalitetne tkanine. 

"Jedna od njih predstavlja jedinstvenu rukotvorinu, duga je 3 metra i ukrašena zoomorfnim predstavama - slične tkanine do sada nisu pronađene u čitavim Andima", dodaje Majčzrak.

Tela su uz pomoć radioaktivnog ugljenika datovana u period između 772. do 989. godine n.e., tj. pripadaju Vari kulturi, dok je sama struktura datovana u dosta raniji period od 2500. godine p.n.e. do 2200. godine p.n.e..

"Narodi sa Anda su često svoje nekropole pravili u ​​napuštenim bogomoljama. To je bio slučaj i ovde jer su grobovi ukopani u strukture koje su bile nekoliko hiljada godina starije", objasnio je Majčzrak.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka